Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IS: Olli Jokinen opereras – oklart om karriären fortsätter

Från 2015
Olli Jokinen.
Bildtext Olli Jokinen i Sotji 2014.
Bild: EPA

Ishockeyspelaren Olli Jokinen är en av de profilstarka spelarna som fortfarande är utan NHL-kontrakt. Till Ilta-Sanomat berättar Jokinen att en axelskada är en starkt bidragande orsak till att han är utan klubb.

Jokinen har under karriären representerat tio NHL-klubbar under 17 säsonger. I grundserien har Jokinen spelat 1231 matcher. Endast en gång har Jokinens lag kvalificerat sig för slutspelet. I Calgary Flames tröja spelade Jokinen sex slutspelsmatcher säsongen 2008–2009.

– Alla NHL-klubbar har varit medvetna om mitt hälsotillstånd sedan slutet av juli. Jag skulle ha kunnat spela om en plats i NHL men jag skulle inte ha klarat läkarundersökningen, sade Jokinen till Ilta-Sanomat.

Axelskada förstörde säsongen

Den 36-årige finländaren inledde förra säsongen i Nashville Predators. Därefter blev det två veckor i Toronto Maple Leafs, innan han flyttade till St. Louis Blues där han avslutade säsongen.

– Jag skadade axeln i den första matchen i St. Louis Blues. Det var också den största orsaken till att jag knappt spelade i slutet av säsongen.

Säsongen 2014–2015 var svår för Jokinen som noterades för 4+6=10 poäng på 62 matcher. Det kan jämföras med säsongen 2013–2014 i Winnipeg Jets då saldot var 18+25=43 poäng på 82 matcher.

– Jag förstår realiteterna och jag vet hur svårt det är som en äldre spelare att få kontrakt under säsongen. Det kan hända att jag ännu spelar i NHL, Europa eller i en publiga. För tillfället kan jag inte ens spela tennis, vilket grämer mig, sade Jokinen.