Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-grenen som gjorde om och gjorde rätt

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bågskyttarna i elden i ranking-tävlingen vid OS i London 2012.
Bild: EPA/NeilMunns/AllOverPress

Ännu på 80- och 90-talet fanns det frågetecken kring bågskyttets framtida existens som olympisk gren. Tävlingssystemet gjordes om och idag är bågskyttet en stabil, dramatisk och attraktiv gren med stor internationell spridning.

Bågskytte
Bild: YLE

Bågskyttet fanns med som olympisk gren redan under de tidiga spelen under 1900-talet, men gjorde fulländad comeback till tävlingskalendern år 1972 i München. Finland var genom åren välrepresenterat vid olympiska spel, när grenen främst utövades i Europa och det inte fanns någon begränsning på antalet deltagare.

Som mest hade Finland sex skyttar med vid OS (1988), men vid senaste OS i London 2012 fanns ingen finsk skytt med överhuvudtaget.

Miika Aulio deltog själv som aktiv vid OS i Sydney 2000 och har dessutom i olika roller medverkat vid både OS i Aten 2004 och OS i Peking 2008.

Idag arbetar han som grenchef på Finlands bågskytteförbund och har ansvar för den smala spets som siktar på OS-deltagande. Enligt Aulio finns det just nu ingen hotbild mot bågskyttet inom IOK.

– Läget är ganska stabilt just nu, enligt min bedömning. Som gren har vi fått mycket positiv feedback för vår nuvarande tävlingsform, som är oerhört TV-tittarvänlig, förklarar Aulio.

När Finland var på toppen av sitt internationella kunnande var tävlingsformen väldigt enkel. Karikerat berättar Aulio att skyttarna sköt pilar mot tavlor i fyra dagar och sen räknade man ihop poängen och delade ut medaljerna.

Kolla in en härligt amerikansk sammanfattning av bågskyttet vid OS i Los Angeles 1984.

– När diskussionerna om grenens framtid började cirkulera ändrade man på tävlingssystemet i grunden och införde dagens system, där man skjuter man mot man och kvinna mot kvinna.

"Snygg TV-produkt som hyllats"

Miika Aulio tränar Finlands OS-hoppfulla bågskyttar.
Bildtext Miika Aulio.
Bild: Privat

Vid de två senaste mästerskapen har man skjutit den så kallade rankingtävlingen på invigningsdagen, utan publik och utan egentlig dramatik. Utgående från rankingtävlingen har sen matchparen till utslagsningstävlingen klarnat.

– När utslagningen väl börjar öppnar man upp tävlingen och fyller läktarna, och det fungerar oerhört bra. Dessutom räcker en enskild match kring 10-15 minuter. Vill man följa hela utvecklingen tar det förstås tid, men det finns en fin dramaturgi just nu i det olympiska bågskyttet, berättar Aulio som arbetade för det internationella förbundet som utvecklingschef mellan åren 2003-2005.

Kolla in ett sammandrag från OS i London och damfinalen, som avgjordes på Lord's Cricket Ground.

Tydlig grafik, gott kameraarbete och snygga slow motion-bilder har dessutom gjort bågskyttet till en mer visuell gren än tidigare. Aulio vet berätta att bågskyttets televiseringar omtalats i väldigt positiva ordalag under de senaste mästerskapen.

– Det är spännande och väl gjort och den har omnämnts redan vid flera OS. Just nu finns ingen hotbild mot grenens framtid i den olympiska familjen, slår Aulio fast.

Testtävlingen vid Sambodromo i Rio ägde rum den 15 september 2015.
Bildtext Testtävling i september 2015 i Rio.
Bild: EPA/AntonioLacerda/AllOverPress

Vid OS i Rio kommer båsgkyttet att avgöras mellan den 6-12 augusti när OS invigs den 5 augusti. Totalt 128 idrottare, 64 män och 64 kvinnor gör upp om medaljernas öde i de individuella tävlingarna samt i lagtävlingen.

Finland har enligt Aulio en realistisk chans att få med 1-2 skyttar till OS nästa sommar. Den som ligger bäst till enligt Aulio är Vasabon Antti Tekoniemi.

Läs mer om bågskyttet vid OS i Rio.