Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Börje Mattsson: Ta med de asylsökande på talko

Från 2015
Uppdaterad 13.10.2015 10:31.
Börje Mattsson vill gärna höra festivalpublikens åsikt om Faces.
Bildtext Nu gäller det att hitta de asylsökandes resurser, säger flyktingaktivisten Börje Mattsson.

Bjud med de asylsökande på talko, varför inte för att kratta löv, föreslår flyktingaktiva Börje Mattsson i Västnyland. De behöver komma vidare efter sin tunga resa och nu gäller det att sysselsätta dem.

Yle Nyheter redogjorde i morse för en ny enkät om hur finländarna förhåller sig till de asylsökande, enkäten har sammanställts av Taloustutkimus.

Många finländare bedömer att det inte finns jobb för de asylsökande i rådande ekonomiska läge och tror att många av dem kommer att leva på bidrag.

Hur reagerar Börje Mattsson på enkätens resultat?

- De förvånar mig inte. Visst är det förståeligt när vi har ett land som är i en svår ekonomisk situation, som varit känd sedan länge. Plötsligt kommer tusentals främmande människor hit, så reaktionen är förståelig.

Mattsson säger ändå att han inte tror att läget är så illa.

Asylsökande i Torneå
Bildtext Nu gäller det att hitta de asylsökandes kompetenser.

Känner sig finländska män hotade?

Det är stor skillnad mellan hur män och kvinnor förhåller sig till de asylsökande - varför tror du att kvinnor är mer positiva?

- Det har varit så i alla sammanhang som har att göra med mänskliga frågor. Män är kanske hårdare och mer tekniskt lagda.

- Kanske det som påverkar också handlar om att 70 procent av dem som kommer är män. Finländska män kanske känner sig hotade, säger Mattsson.

Det talas om 50 000 asylsökande i år - alla kommer inte att få stanna. Hur tror du det går för dem?

- De har alla möjligheter, säger Mattsson. Det är ju fullvuxna män som kommer hit, med massor av resurser.

Mattsson säger att man hela tiden talar om hur mycket de kostar och hur stora utgifter de innebär för landet.

- Samtidigt måste man komma ihåg att de kan innebära en väldig resurs för landet. De har alla något de har lärt sig och behärskar.

Asylsökande i Uleåborg protesterar mot mathållningen på flyktingförläggningen.

"Hitta deras styrkor och kunnande"

- Bara vi visar att vi har förmågan att hitta dem, lyfta fram deras kunskap, utnyttja och ta den i bruk. De kan betyda ett uppsving för Finland. Så upplever jag det.

Du jobbar själv för en asylmottagning med 300 människor - vilka problem ser du där?

- Som anställd får jag inte gå in på detaljer men allmänt så är det ju så att de som har kommit har gjort det alldeles nyss. Många har en fruktansvärd resa bakom sig. De går ännu på höga varv.

- Det första är att konstatera att "nu är ni här - i säkerhet."

Asylsökan bränner mest

De asylsökande vill registrera sig och bli intervjuade för sin asylansökan, det är det som enligt Mattsson bränner mest just nu.

- Den stora frågan som vi bör lösa är hur ska vi hålla dem igång, få innehåll i deras liv som fullvuxna människor. Sysselsättning i alla olika former är det som gäller nu.

Efter registreringen bär det vidare till Röda korsets avdelning.  Här spelar Ali Ahmed från Afghanistan kort i en kemiklass.

"Det går en vind genom Finland"

Hur ska det gå till?

- Folk har ett stort intresse av att hjälpa och stöda, den vind som går genom Finland är otrolig. Vad man kunde göra med de asylsökande tillsammans och sysselsätta dem är nu viktigt.

Mattsson efterlyser talkojobb i bygderna. Ska det krattas löv på din gård? På det sättet får de asylsökande annat att tänka på plus att de börjar ta de första stegen i det aktiva Finland.

Vad önskar du att regeringen skulle göra i det här läget?

- Regeringen bör fundera över hur det kunde bli lättare att anställa folk och ge dem jobb. Här är vår byråkrati ett hinder just nu, man måste vänta i tre månader på jobb.

- Det borde skapas enklare system som genast kunde tas i bruk, summerar Mattsson.

Lena Bergman intervjuade Börje Mattson i radionyheterna klockan åtta..

Hur ska de som kommer till Finland hitta arbete? I Obs debatt diskuterar riksdagsledamöterna Li Andersson (VF) och Mats Nylund (SFP) samt internationella sekreteraren Nina Kreutzman från Byggnadsförbundet och vd:n för Helsingforsregionens handelskamamre Pia Pakarinen.

Programmet är inte längre tillgängligt