Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lyran och Akademen får öva i Gamla studenthuset igen

Från 2015
Uppdaterad 06.10.2015 13:22.
Bildtext Akademen och Lyran får återvända till Gamla studenthuset - åtminstone under år 2016.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Körerna nådde en överenskommelse med studentkåren vid Helsingfors universitet. Akademen och Lyran får färre övningskvällar än tidigare i Gamla studenthuset, men är nöjda ändå.

Efter långa förhandlingar och rättsprocesser har studentkåren slutit ett avtal med Akademiska Sångföreningen, Akademiska Damkören Lyran, Ylioppilaskunnan Laujajat och Ylioppilaskunnan soittajat. De fyra musikföreningarna kommer att få dela på sammanlagt två övningskvällar i veckan i Musiksalen i Gamla studenthuset.

Efter många förslag och motförslag hittade vi äntligen en lösning som båda parterna är nöjda med.

― Mari Lehtoruusu, ordförande för Helsingfors universitets studentkår

Avtalet gäller för år 2016. Under det kommande året kommer körerna och studentkåren att förhandla om ett fortsatt kontrakt.

"Diplomati och tålamod lönar sig"

- Det känns väldigt bra att vi fått ett avtal. Diplomati och tålamod lönar sig och man ska inte ge upp. Det har den här processen visat, säger Rasmus Kurtén, ordförande för Akademiska Sångföreningen.

- Efter många förslag och motförslag hittade vi äntligen en lösning som båda parterna är nöjda med, säger studentkårens ordförande Mari Lehtoruusu.

- Varken studentkåren eller musikföreningarna vill fortsätta rättsprocesserna. Avtalet är en glädjenyhet för oss och för våra musikföreningar, och i synnerhet för den långa kulturtraditionen i huset.

Diplomati och tålamod lönar sig och man ska inte ge upp.

― Rasmus Kurtén, ordförande för Akademiska Sångföreningen

Färre övningar än förut

Lyran och Akademen, som tidigare fått öva varsin kväll i veckan under hela året, får nu nöja sig med hälften av övningarna. Akademen kommer att öva i Musiksalen i höst och under hösten 2016. Lyran kommer att öva under våren 2016.

- Vi förstår att studentkåren har ett kämpigt ekonomiskt läge just nu, vi är nöjda med avtalet trots att vi får färre övningar än tidigare, säger Lyrans informatör Mia Hertsberg.

Körerna kommer också att öva i Balders sal på Alexandersgatan.

En utdragen tvist

Studentkåren och musikföreningarna har redan i två år förhandlat om föreningarnas rätt att använda lokalerna i Gamla studenthuset.

Musikföreningarna var tvungna att sluta öva i Musiksalen i början av år 2014. År 2013 beslöt studentkåren att begränsa kårens egen verksamhet i Gamla studenthuset och hyra ut lokalerna till Royal Ravintolat Oy:s restaurangverksamhet.

År 2013 fördes tvisten om studentkårens beslut och övningslokalerna vidare till Helsingfors förvaltningsdomstol och Helsingfors tingsrätt. Kåren och musikföreningarna har ändå försökt hitta en lösning runt förhandlingsbordet.