Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Elever rädda för smygfotografering i duschen

Från 2015
Uppdaterad 16.11.2016 11:01.
Ett tomt duschutrymme.
Bildtext Det ekar tomt i skolans duschutrymmen när hälften av eleverna undviker att duscha.
Bild: YLE/Josefine Klemets

Rädslan för att bli filmad och mobbad gör att många högstadieelever låter bli att duscha efter gymnastiken. Det här visar en ny undersökning som Sveriges radio genomfört.

Vad händer egentligen i skolduschen? För en del är det helt naturligt att duscha, men för andra är det ett stort trauma. Över 3 200 högstadieelever i över 80 skolor i Sverige har svarat på Sveriges radios (SR) enkät och av dem uppger 60 procent att de inte alltid duschar efter gymnastiken.

Tidigare har också Ronja Nilsson kommit fram till att elever inte vill duscha i skolan eftersom de är rädda för mobilkameror. Den undersökningen gjordes bland elever i Umeå i Sverige. Ungefär hälften av de hundra elever hon frågade sa att de aldrig duschar efter gymnastiken. De är rädda för att bilder på dem när de duschar ska spridas runt i skolan.

Det är vanligt att mobbning sker i dusch- och omklädningsrummen. Det är sällan någon övervakning där och som person är man väldigt utsatt i sin nakenhet.

Ronja Nilsson föreslår att en lärare alltid ska finnas med i duschutrymmet, och att telefoner borde förbjudas.

Problem också i Finland

Helen Bergman har jobbat som gymnastiklärare i olika högstadier i Finland, och hon säger att problemet också förekommer här.

Bildtext Några klick och så sprids nakenbilden till hela skolan. Det här är många elever rädda för.
Bild: Yle

- Det har varit något i den stilen ja. Inte exakt filmning, men telefonerna har varit framme och det finns en oro bland eleverna, säger hon.

Helen berättar att de nu har som regel att telefonerna inte alls får vara med på gymnastiken, eftersom det också kan filmas under själva lektionen.

- Det kan vara känsligt för många, säger hon.

Är mobiltelefonen det onda?

Är det då rätt väg att gå, att göra mobilen till det onda i det här fallet? Helen medger att det är svårt att övervaka att telefonförbudet följs, men det är i alla fall en början.

- Mobbning kommer väl alltid att finnas på något sätt när det kommer till skolmiljö, säger Helen och suckar djupt.

Hur man ska få bort mobbningen helt och hållet vet hon inte.

- De är ganska duktiga på att göra det också fastän det står en lärare bredvid. De gör det bakom ryggen.

En lärare alltid närvarande

En annan idé är att se till att gympaläraren alltid är närvarande, men även där kan det dyka upp problem.

Det kan i stället leda till att de inte vågar byta om eftersom det är en lärare där.

Helen Bergman om idén att ha en lärare närvarande vid duschandet.

- Det kan i stället leda till att de inte vågar byta om eftersom det är en lärare där. Det måste i så fall vara en lärare de känner sig bekväma med, säger Helen.

Är det fråga om flickor tror Helen att de antagligen vill ha en kvinnlig lärare, och pojkarna vill i sin tur ha en manlig sådan.

Vad tycker du?

En annan idé är att ändra om duschutrymmet och bygga bås i stället för de öppna utrymmena som nu finns till förfogande. Det kanske skulle avdramatisera duschandet? Å andra sidan är ett duschrum kanske ett bra sätt att avdramatisera nakenhet?

Vad tycker du man kunde göra för att fler skulle våga duscha? Och hur upplever/upplevde du duschandet i skolan?

Myteriet fick in många sms från lyssnare som kände igen sig när vi tog upp ämnet i dag. Här är ett av dem:

"Jag förstår absolut rädslan, för när jag gick i högstadiet på slutet av 90-talet var jag ett av skolans mobbningsoffer, så det värsta jag visste var ju duschen i skolan. Därför valde jag att skippa gymnastiken helt bara för att slippa duschen och det är synd för jag har alltid gillat olika sporter osv som man ville vara med på, men kände att jag inte kunde! Med dagens ännu mer skruvade mobbare och smarttelefoner förstår jag faktist de som är rädda!"

Artikeln uppdaterades 16.11.2016 med tilläggsinformation om den nya undersökningen som Sveriges radio genomfört.

Mer om ämnet på Yle Arenan