Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland förnekar bombning av IS-mål i världsarvsstaden Palmyra

Från 2015
Uppdaterad 06.10.2015 18:09.
Syriska regeringstrupper lämnar Palmyra efter att IS angripit staden.
Bild: EPA

Rysslands försvarsministerium förnekar att ryska jaktplan skulle ha bombat jihadistmål i den syriska världsarvsstaden Palmyra, uppger nyhetsbyrån Tass.

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) intog staden i våras.

- Alla rapporter sim utländska medier förmedlar om de ryska attackerna är lögn, säger en talesman för det ryska försvarsministeriet.

- Våra plan i Syrien attackerar inte områden som är befolkade och framför allt inte sådana områden där det finns arkitektoniskt värdefulla monument.

"Ryska plan förstörde fordon och vapenlager"

Syrisk tv och en observatörsgrupp rapporterade tidigare i dag att ryska plan hade bombat områden i Palmyra där IS har sina baser.

Ett tjugotal fordon och tre vapenlager som tillhörde IS uppges ha förstörts i attackerna mot Palmyra.

- Det ryska flygvapnet har i samarbete med det syriska flygvapnet angripit IS ställningar i och omkring Palmyra, uppgav syrisk TV.

Ryssland har tidigare slagit till mot jihadister som kontrollerar en del av de omfattande naturgasfälten nära Palmyra.

Naturgasfälten är livsviktiga för elnätet i regeringskontrollerade områden i Syrien.

Hittils har ryska plan endast bombat IS i den oljerika staden Deir Ezzor i östra Syrien och IS främsta fäste, provinshuvudstaden Raqqa i norra Syrien.

De flesta av de tiotals attacker som Ryssland har utfört sedan förra veckan har ändå riktats mot andra rebellgrupper än IS.

"Häftigaste ryska attacken mot Palmyra"

Det Syriska Mänskorättsobservatoriet säger att minst 15 jihadister dödades i Palmyra.

- Det var den häftigaste ryska attacken attacken mot Palmyra, säger Observatoriets chef Rami Abdulrahman som stöder sig på ett nätverk av aktivister inne i Syrien.

Ryska militärplan har också bombat IS starkaste fäste Raqqa där minst fyra jihadister dödades på tisdagen.

Ryssland angrep också rebellmål i provinsen Idlib och i städerna al-Bab och Deir Hafer, som ligger nära en belägrad regeringskontrollerad flygbas i provinsen Aleppo.

Nato kritiserar Ryssland för kränkningar i Turkiet

Atlantpakten Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kritiserar ryska kränkningar av Natolandet Turkiets luftrum.

Ryska plan har minst två gånger trängt in i turkiskt luftrum från Syrien men Stoltenberg avvisar ryska uppgifter om att det var frågan om misstag.

Stoltenberg säger att det var frågan om "mycket allvarliga incidenter".

- Det ser inte ut som misstag och vi såg två av dem under veckoslutet, konstaterade Stoltenberg i en presskonferens i Bryssel.

Natoländernas ambassadörer fördömer också vad man kallar "Rysslands oansvariga beteende" och kräver att kränkningarna av Turkiets luftrum upphör omedelbart.

Det turkiska utrikesministeriet kallade in den ryska ambassadören och överlämnade en kraftig formulerad officiell protest till ambassadören.