Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Malms sjukhus behöver svenskspråkiga frivilliga

Från 2015
Uppdaterad 06.10.2015 15:27.
Myshörna för besökare på Malms sjukhus.
Bildtext Myshörna för besökare på Malms sjukhus. Arkivbild.

Malms sjukhus behöver extra händer för att klara av rusningen i jouren. Personalen hinner inte umgås med patienterna. Svenskspråkiga frivilliga är särskilt välkomna.

Utbildningen är bara på finska, men Eliisa Iivanainen som koordinerar frivilligarbetet hoppas att många som kan svenska ändå ska lockas med.

De frivilliga kan ge av sin tid till den som behöver andligt stöd.

― Eliisa Iivanainen

- Finlandssvenska patienter vill gärna tala svenska. Svenskspråkiga frivilliga är ytterst välkomna, säger Eliisa Iivanainen som är frivilligkoordinator på Social- och hälsovårdsverket.

Personalen hinner inte ge andligt stöd

Väntetiderna kan bli långa i jouren på Malms sjukhus. Vårdpersonalen är fullt upptagna med sitt jobb. Nu letar Malms sjukhus efter frivilligarbetare som kunde hjälpa till i väntrummet.

- De frivilliga kan ge av sin tid till den som behöver andligt stöd. De kan ta reda på hur lång väntetiden blir för en patient och informera patienten om det. De kan också hämta en filt eller vatten till den som väntar på att få se en läkare, säger Eliisa Iivanainen.

Frivilliga också på bäddavdelningen

Också på bäddavdelningen behövs frivilliga. De kan till exempel läsa för patienten ur dagens tidning, eller gå ut tillsammans med patienten. Artister kan sjunga och spela för patienterna på bäddavdelningen.

Intresset för att jobba som frivillig har varit stort enligt Iivanainen.

Ett infotillfälle om frivilligarbetet ordnas torsdagen den 8 oktober klockan 17-18 i sjukhusets föreläsningssal. Utbildningen för de frivilliga ordnas den 28-29 oktober och i november kör frivilligarbetet igång.