Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Taigafästingen är mer utbredd än man tidigare har trott

Från 2015
Uppdaterad 07.10.2015 12:48.
Fästing
Bildtext Fästingarna finns idag i hela landet och det gäller att vara vaksam och granska sig själv då man rört sig i skog och mark.

Taigafästingen är mer utspridd än man tidigare har trott visar forskning vid Åbo universitet. I sommar fick universitetet ta emot 6600 brev från allmänheten som innehöll 20000 fästingar.

Mest förekommer taigafästingen i kustområdena längs med Bottniska viken, i Birkaland, norra Karelen, Savolax och Kajanaland.

- Materialet är stort och med hjälp av det har vi för första gången lyckats göra en omfattande kartläggning på hur utspridda de båda fästingarterna är i Finland, säger amanuens Ritva Penttinen vid Åbo universitets biologiska museum.

Det här skulle ha varit omöjligt att genomföra enbart med forskarkrafter.

Taigafästingen trivs bra längs Bottniska viken

Den vanliga fästingarten (Ixodes ricinus) finns i hela landet från söder till norr. Taigafästingen (Ixodes ricinus) ser däremot ut att trivas speciellt bra i kustområdena längs med Bottniska viken där den förekommer mer än den vanliga fästingarten.

Taigafästingen och den i Finland vanliga fästingen är nära släkt med varandra. Man kan inte se någon yttre skillnad på dem och båda sprider borrelia samt TBE.

Det betyder att det fortsättningsvis är viktigt att granska sig själv och sina husdjur då man rört sig i skog och mark.

Hoppas på fortsatt forskning

Penttinen hoppas att universitetet ska kunna fortsätta forska om hur sjukdomarna sprids och hur deras spridningsområde ser ut.

- Vi har fryst ner en stor del av de fästingar som allmänheten skickat in och hoppas att vi ska kunna undersöka dem tillsammans med forskare i medicin, säger Penttinen.

- Vi har hittills öppnat 4 300 brev och i frysen finns ännu material som ger arbete i månader.

Penttinen vill tacka alla som har tagit sig tid att skicka in fästingar från olika delar av landet. Den stora mängden brev visar att intresset för fästingar är stort och det här sporrar forskarna att jobba vidare.