Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tummen upp för kollektivtrafiken i Åboregionen

Från 2015
Två gula stadsbussar i centrum av Åbo.
Bildtext Regionens bussresenärer är nöjda eller mycket nöjda med kollektivtrafiken. Det visar de enkäter Föli har gjort.
Bild: Yle/Ylva Vikström

Passagerarna inom Föli-området dit Åbo, Reso, Rusko, Nådendal, Lundo och S:t Karins hör är nöjda med kollektivtrafiken. Det visar de kundenkäter som staden har gjort hittills tillsammans med Taloustutkimus.

Den första enkäten gjordes under perioden januari-april och den andra enkäten under maj-augusti. Vitsorden som gavs låg mellan ett och fem. Passagerarna fick svara på frågor gällande chaufförens kundbetjäning, chaufförens körsätt, bussens yttre skick och hur städat det var inne i bussen.

Passagerarna avgör bonusarna

Resultaten från enkäterna bildar ett medeltal som inte får ligga under 3,8. Enkäterna ligger som grund för de bonusar som betalas ut till bussbolagen. De bussbolag som inte klarar nivån på 3,8 får minusbonus som alltså betyder att de tvingas betala tillbaka pengar till kommunerna. I januari-april låg resultatet i medeltal på 3,7-4,8 och i maj-augusti på 3,7-4,5.

Under perioden januari-april blev det minusbonus för bussbolaget Oy Andersson Ab som tvingades betala 3 360 euro. Under perioden maj-augusti skulle det ha blivit minusbonus för Turun Linja-autoilija Oy gällande de linjer man kör i Nådendal men då man endast fick fem svar var resultatet inte statistiskt godtagbart.

Det är enligt Föli viktigt att veta vad passagerarna tycker och tänker om kollektivtrafiken och kunderna ska ännu få svara på två enkäter innan årets slut. Genom att svara på enkäterna har passagerarna chans att påverka hur mycket eller hur lite bonusar som bussbolagen får.

Utbetalade bonusar beror på linjer och resultat

Hur mycket bussbolagen får i bonus beror dels på hur gammalt eller nytt kontraktet som har gjorts är. Dessutom inverkar kontraktets längd på bonusarna men också antalet linjer och vilket resultat bussbolagen har fått i kundenkäterna har en inverkan på hur mycket bonusar som kan betalas ut till respektive bolag.

Under perioden januari-april betalades det ut bonusar till LS-Liikennelinjat Oy som fick 9 916 euro, SL-Autolinja som fick 49 564 euro, Turun Kaupunkiliikenne Oy som fick 16 065 euro, Turun Linja-autoilija Oy som fick 53 619 euro, Vesman Liikenne Oy som fick 2 610 euro och V-S Bussipalvelut Oy som fick 12 301 euro.

Under perioden maj-augusti gick bonusarna till Oy Andersson Ab som fick 2 962 euro, LS-Liikennelinjat Oy som fick 32 339 euro, SL-Autolinjat som fick 79 519 euroa, Turun Kaupunkiliikenne Oy som fick 21 808 euroa, Turun Linja-autoilija Oy som fick 41 152 euroa, Vesman Liikenne Oy som fick 1 012 euroa ja V-S Bussipalvelut Oy som fick 9 570 euro.

Ärendet behandlas på onsdagkväll då Åboregionens kollektivtrafiknämnd möts.