Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny stödförening för barn i Jakobstad

Från 2015
Två barn i stövlar
Bild: Yle/Anna Savonius

Barn behöver stöd vid kriser och många gånger räcker inte resurserna inom barnskyddet. Barnen hamnar i en gråzon. Det kan vara till exempel depressioner i familjen, skilsmässor och dödsfall. Det är där BUF och föreningens stödpersoner kan spela en roll.

Bakom förkortningen BUF, Barn och Ungdomsfrämjande föreningen i Jakobstad, hittar man Joakim Nyberg, Philip Nyberg och Ulf Vikman.

- Vi vill skapa sociala nätverk och hjälpa innan problemen blir för stora, säger Joakim Nyberg.

BUF vill erbjuda familjer avlastning och ordna evenemang och läger åt barn och unga som inte har ekonomiska möjligheter att uppleva det där lilla extra i vardagen.

- Vi vill hjälpa innan problemen växer sig för stora och barnskyddet tvingas rycka ut.

Bakgrunden till engagemanget hittar man i deras yrkesliv. Joakim Nyberg och Ulf Nyberg har båda jobbat med förebyggande arbete inom barnskyddet. Ulf Vikman har jobbat på barnskyddsenheter, och alla tre har upplevt att det finns barn som lämnas utan stöd.

- Problemen kryper ner i åldrarna och ibland saknas sociala nätverk som kan hjälpa.

Reklamtavlor lösningen

Tanken på att bilda en förening har funnits länge, men först nu kom de tre på en idé som kan ge intäkter för föreningens verksamhet. BUF har ansökt om att få sätta upp två 14 kvadratmeter stora elektroniska reklamskyltar vid Kållbyvägens infart till Jakobstad.

Intäkterna skall gå direkt till föreningens verksamhet. I sin ansökan säger de att föreningen kunde innebära en inbesparing för barnskyddet på sikt.

De två första aktivitetsdagarna är redan inplanerade den 14-15 november i Tellushallen.

- Roligt och svettigt kommer det att bli, lovar Joakim Nyberg.

Åtminstone Citygruppen har också visat intresse för att placera ut reklamtavlor. I det fallet handlar det närmast om att göra reklam för stadens handel och näringsliv.