Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Koalitionen begår krigsbrott i Jemen

Från 2015
Flygangrepp mot en huthikontrollerad militärakademi i Sanaa.
Bildtext En huthikontrollerad militärakademi i huvudstaden Sanaa bombades av koalitionen tidigare i veckan.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Människorättsorganisationen Amnesty International säger att den saudiledda koalitionen som utför flygangrepp mot de Iranstödda huthirebellerna i Jemen gör sig skyldig till krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Amnesty kräver nu att USA slutar exportera vapen till Saudiarabien och andra länder som hör till koalitionen.

Amnesty kräver också en internationell krigsbrottsutredning inleds under ledning av FN.

Saudiarabien med allierade beskylls för att ha bombat flera civila mål som skolor och moskéer i Jemen. 130 civila dödades i slutet av september när koalitionen bombade ett bröllop i staden Taiz.

Enligt Amnesty har man i Jemen också hittat spår av så kallade klusterbomber. Vapnet har varit förbjudet enligt ett internationellt avtal sedan 2010. Varken Saudiarabien eller USA har dock skrivit under avtalet.

Flest dödade av koalitionen

Amnesty kritiserar också beslutet från FN:s råd för mänskliga rättigheter om att låta Jemen på egen hand utreda situationen i landet.

Saudiarabien är ordförandeland i FN:s råd för mänskliga rättigheter. I rådet har Saudiarabien motarbetat förslag om att skicka FN-observatörer till Jemen för att utreda misstänkta krigsbrott.

Sedan mars då den saudiledda koalitionen inledde sina flygangrepp i Jemen har över 4 000 personer mist livet till följd av den pågående konflikten enligt uppgifter från FN.

Till koalitionen hör förutom Saudiarabien gulfstater som Kuwait, Bahrain och Qatar och Förenade arabemiraten. Det är också den saudiledda koalitionen som ligger bakom den största andelen av döda i Jemen.

Den humanitära situationen i Jemen har förvärrats efter att konflikten i landet eskalerade i mars i och med koalitionens flygangrepp. Fyra femtedelar av Jemens befolkning uppges vara i behov av nödhjälp.

Kriget i Jemen har starka drag av ett krig genom ombud mellan de regionala stormakterna Saudiarabien och Iran.

Diskussion om artikeln