Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato kan inte försvara Baltikum - permanent närvaro krävs

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2016 07:16.
Övergiven sovjetisk militärstad

Skrunda 1 är spökligt tyst och öde. Stormen viner i trädkronorna. Mellan de förfallna sovjetiska betongbostadslängorna i 4-5 våningar växer unga träd och buskar upp.

Skrunda 1 är en för länge sedan övergiven sovjetisk militärstad som aldrig fanns på kartorna. Här fanns en topphemlig radarstation.

I våras dök plötsligt oväntat besök upp.

- Under det senaste halvåret har lettiska soldater övat här flera gånger och ibland tillsammans med Natotrupper, säger Skrunda kommuns borgmästare Loreta Robežniece.

övergiven sovjetstad

Tidigare ägdes området av staten, men kommunen tog över det på våren. Försvarsmaktens närvaro är bara positiv för kommunen, som inte vill att området ska förfalla ännu mer.

- Armén har varit nöjd med miljön, så vi utgår ifrån att samarbetet kommer att fortsätta, säger Robežniece.

Nato behöver ställen att vara på

Formellt är försvaret intresserat av Skrunda för eget behov, men i bakgrunden pågår en jakt på ställen som kan locka Nato att öka sin närvaro i Lettland.

De gamla byggnaderna i Skrunda 1 kan relativt lätt förvandlas till ett bra övningsområde för stadskrigföring.

Lettland har i första hand som mål att förbättra förhållandena för de Natotrupper som enligt nuvarande planer är på väg hit.

I andra hand vill de öka beredskapen att ta emot större utländska förband för längre perioder.

Både försvarsministeriet och försvarsmakten bedyrar att riktiga Natobaser inte är aktuella.

Övergiven sovjetisk militärstad

- Vi har redan praktiska begränsningar idag, säger kommendören för Lettlands försvarsmakt, generallöjtnant Raimonds Graube.

Om det säkerhetspolitiska läget förvärras skulle det vara svårt att genomföra en mobilisering av Natotrupper. Det finns inte utrymmen för det antal soldater det i så fall handlar om.

- Alla trupper som är i Lettland måste få öva sig, de kommer inte hit för att sitta i barackerna och vänta på D-dagen, menar Graube.

USA roterar kontinuerligt trupper i Baltikum och Polen. Också andra Natoländer har trupper i Estland, Lettland och Litauen, men bara sporadiskt.

Just nu har Tyskland och Danmark trupper i Lettland.

- Det är viktigt för alla östeuropeiska Natoländer att Nato är närvarande, säger brigadgeneral Dzintars Roga, från Natos sektion för Gemensam utbildning, träning och övning i Bryssel.

Roga menar att principen fortfarande är att de baltiska länderna vill ha mer och mer permanenta lösningar än Nato vill lova. Han har ändå inte hört några diskussioner om militärbaser i Baltikum.

- Hur permanent närvaron ska vara och hur stora trupper det ska handla om är en pågående diskussion, påpekar han.

Försvarsmaktens kommendör, generallöjtnant Graube, poängterar att Lettlands regerings order åt honom är att jobba för ett Natobeslut om att Natotrupper hela tiden ska finnas i Baltikum.

- Idag har USA lovat att amerikanska trupper hela tiden ska finnas här, men det borde vara så att Natotrupper är här, menar Graube.

Det handlar om vilken signal Nato sänder Ryssland.

Övergiven sovjetisk militärstad

- Samstämmighet är det bästa sättet att avskräcka fienden, anser Graube.

Nato kan inte försvara Baltikum

Det amerikanska försvarsministeriet Pentagon har enligt tidskriften Foreign Policy räknat ut att de truppmängder och mobiliseringstider det hittills har talats om inte räcker för att försvara Baltikum.

Därför omarbetar Pentagon som bäst sina planer för de baltiska länderna och målet är att kunna försvara huvudstäderna Tallinn, Riga och Vilnius.

Det finns inga realistiska planer på att något av de baltiska länderna skulle kunna försvaras i sin helhet, enligt Foreign Policy.

De experter som YLE Nyheter har talat med är alla eniga om att Estland, Lettland och Litauen genast skulle tacka ja om Nato besluter sig för att öppna en militärbas i ett baltiskt land.