Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Så kan Finland gå till EM – hjälp från Färöarna krävs

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Finland är på plats i Bukarest för landslagets näst sista match i EM-kvalgruppen.
Bildtext Finland är på plats i Bukarest för landslagets näst sista match i EM-kvalgruppen.
Bild: Lehtikuva

Efter två raka segrar har de finländska herrarna fortfarande en liten chans att ta sig till EM-slutspelet. Det finns bara ett krux: Om inte Färöarna skräller spelar det ingen roll hur Finland spelar.

Den senaste omgången i Finlands kvalgrupp avslutades med att Nordirland på stopptid kvitterade mot Ungern.

Det sena nordirländska målet uppfattades unisont av finländska medier som en bra sak, men i själva verket var det antagligen tvärtom.

Om det blivit ungersk seger i Belfast för några veckor sedan hade Finland fortfarande haft chans att ta sig förbi Nordirland, som gästar Helsingfors i den sista omgången på söndag. I så fall hade Finland behövt hjälp av ett underpresterande men kapabelt Grekland, som möter Nordirland på torsdag.

Nu är Nordirland utom räckhåll, och Finlands hopp står till att ta sig förbi antingen Rumänien eller Ungern.

Och då krävs det hjälp från Färöarna, som möter Ungern borta på torsdag och Rumänien hemma på söndag.

Om inte Färöarna skräller i någon av slutomgångarna spelar det ingen roll om Finland vinner bägge sina återstående matcher med 10–0, Markku Kanervas trupp missar ändå tredje platsen, så enkelt är det.

1. Nordirland 8 5 2 1 12–6 17
2. Rumänien 8 4 4 0 7–1 16
3. Ungern 8 3 4 1 6–4 13
4. Finland 8 3 1 4 7–8 10
5. Färöarna 8 2 0 6 5–12 6
6. Grekland 8 0 3 5 2–8 3

Här Finlands chans att ta sig förbi något av lagen i gruppen och upp bland de tre bästa.

Nordirland:

Sju poäng före Finland och kommer därför garanterat att sluta före finländarna i gruppen. Nordirland säkrar en plats bland de två bästa och en biljett till EM-slutspelet vid seger över Grekland på torsdag, och risken finns att söndagens match i Helsingfors saknar betydelse för bägge lagen.

Rumänien:

Sex poäng före Finland och ett lag som de blåvita fortfarande kan passera. Det kräver till att börja med en finländsk seger med minst två måls marginal i Rumänien på torsdag. I slutomgången på söndag måste Finland sedan slå Nordirland samtidigt som Rumänien förlorar borta mot Färöarna.

Och det är inte ens säkert att det räcker. Inbördes möten avgör om två lag finns på samma poäng. Eftersom Finland förlorade hemmamatchen mot Rumänien med 0–2 måste Finland nå ett ”bättre” resultat för att gå förbi, det vill säga 3–1, 3–0, 4–2 och så vidare. Vinner Finland med 2–0 i Bukarest avgör den totala målskillnaden om lagen hamnar på lika många poäng. I dagsläget har Rumänien +6 och Finland –1.

Men inte ens klara finländska segrar och två rumänska förluster garanterar att Finland passerar Rumänien. I så fall skulle Finland och Rumänien bägge ha 16 poäng. Om också Ungern slutar på 16 poäng blir Finland hur som helst sämst av de tre, eftersom inbördes möten mellan dessa tre lag i så fall skulle räknas.

Ungern:

Tre poäng före Finland och med en snabb blick på tabellen fullt möjliga att passera. Men till saken hör att Finland har förlorat bägge de inbördes mötena mot Ungern. Finländarna måste därför ha fler poäng än Ungern för att passera i tabellen.

Ungern möter Färöarna och Grekland och ungrarna får alltså inte vinna någon av dessa två matcher för att Finland ska kunna gå förbi. I klartext måste det bli minst en färöisk poäng i Budapest på torsdag för att Finland ska ha chans att passera Ungern.

Finland möter Rumänien i Bukarest.
Bildtext Förlorar Finland mot Rumänien i Bukarest är drömmen om EM 2016 en gång för alla död.
Bild: Lehtikuva

Det säger sig självt att Finland inte kan fundera på andra resultat utan enbart måste koncentrera sig på att ta så många poäng som möjligt i de återstående matcherna.

Inför matchen mot Rumänien gäller följande:

Förlorar Finland mot Rumänien är EM-chansen definitivt borta.

Spelar Finland oavgjort mot Rumänien lever den finländska EM-drömmen endast om Ungern samtidigt förlorar hemma mot Färöarna.

Vinner Finland med uddamålet mot Rumänien lever den finländska EM-drömmen endast om Ungern samtidigt tappar poäng hemma mot Färöarna.

Vinner Finland med två mål eller mer mot Rumänien lever den finländska EM-drömmen garanterat vidare inför slutomgången.

Återstående matcher, grupp F:

torsdag 8.10:
Ungern – Färöarna
Nordirland – Grekland
Rumänien – Finland
söndag 11.10:
Färöarna – Rumänien
Finland – Nordirland
Grekland – Ungern

Rumänien–Finland sänds i TV2 kl. 21.45 på torsdag.

De två bästa lagen i gruppen tar sig till EM-slutspelet i Frankrike, grupptrean får fortsätta kvala. Rent matematiskt kan Finland fortfarande sluta bland de två bästa.