Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Veckans Sibbe: 20-åringen Sibelius njöt av somrarna i Korpo

Från 2015
Uppdaterad 07.10.2015 14:36.
Havträsk trafikskylt
Bild: Yle/ Nora Engström

Två sorglösa somrar i Korpo skärgård var andningshålet för Jean Sibelius åren 1886 och 1887. Där njöt han av havet och solen och komponerade musik för sig själv, farbror Pehr, systern Linda och brodern Christian. Samtidigt tog han artistnamnet Jean.

Sibelius hade hunnit studera musik i Helsingfors ett läsår och var full av iver att omsätta kunskaperna i praktiken. Chansen kom under de två somrar han tillbringade i Åbolands skärgård, framförallt på Korpo och Norrskata. År 1886 kom pianotrion i a-moll ”Hafträsk-trion” till och följande år en pianotrio i D-dur ”Korpo-trion”. Havträsk är namnet på en av byarna på Norrskata.

Janne, Linda och Kitti

Oftast var det Janne själv som spelade violin, brodern Christian (”Kitti”) cello och systern Linda piano. Ibland hoppade värdinnan på Korpo gård, Ina Wilenius, in som pianist.

Det hörs i musiken att Sibelius hade lyssnat på och lärt sig av de wienklassiska och romantiska mästarna som Beethoven, Haydn och Mendelssohn. Men här finns också egna idéer och infall som visar att Sibelius redan efter bara några få års musikstudier kunde prestera fullödig musik.

Starkare självförtroende

Själv skrev han i ett brev till sin farbror Pehr anspråkslöst om sina första kompositioner: Dåliga är de ju, men det är bra att ha något att syssla med på regniga dagar.

Jean är nu mitt musiknamn

Våren 1886 tilltog självförtroendet och Sibelius började använda artistnamnet Jean. Det var samma namn som hans andra farbror, sjökaptenen Johan Sibelius hade använt på sina visitkort. ”Jean är nu mitt musiknamn”, skrev han till farbror Pehr den 31 mars.

Länge var de här ungdomsverken bortglömda. Först omkring hundra år efter att de kom till hittades de och spelades in på skiva.

Dokumentären ”Sibelius i Korpo” kan ses på Arenan under hela hösten:

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan