Hoppa till huvudinnehåll

Fart på Finland

Anna-Maja Henriksson: "Våga vara kaxig"

Från 2015
Yle Debatt: Anna-Maja Henriksson (Sfp) om Fart på Finland - Spela upp på Arenan

Vi är jättebra på att ta fram bra produkter, men jättedåliga på att sälja dem. Det handlar om självkänsla. Vi måste våga vara lite kaxigare, säger riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (Sfp) då kon kommenterar läsarnas förslag på hur vi skall få fart på Finland.

- Se på svenskarna. De är fantastiska på att debattera. De vågar ta för sig. De vågar säga: "Jag har världens bästa produkt och den behöver du också."

Satsa på arbetshälsan

En läkare som håller i ett stetoskop.
Bild: Goodshoot.com / Ludovic Di Orio

En läsare på Svenska.yle.fi föreslår att vi skall satsa på arbetshälsan. Det är ett förslag som Anna-Maja Henriksson är beredd att ställa sig bakom.

- Det att man inte orkar i arbetslivet kostar oss årligen 30 miljarder. Vi har många som skulle orka jobba längre om man bara fick stöd och skulle trivas på jobbet.

Vilka stödåtgärder krävs?

- Vi behöver bättre ledarskap, vi måste bli bättre på att förebygga mentala problem och också våga lyfta katten på bordet vad gäller exempelvis alkoholmissbruk, säger Henriksson. I förhållande till Sverige går vi tidigare i pension och orkar inte jobba lika länge. Jag tror att vi skulle behöva ett nationellt arbetshälsotalko.

Skolan i en nyckelroll

Anna-Maja Henriksson är i synnehet oroad över de inbesparingar inom utbildningssektorn som har aviserats.

Det är med kunskap som vi har lyft det här landet. Och det är med kunskap som vi skall klara oss framöver.

- Framför allt måste vi satsa på barnen. Vi måste satsa på skolan. Jag är rädd för att den sittande regeringen gör en missbedömning här. För det är med kunskap som vi har lyft det här landet till den välfärd vi har idag. Och det är med kunskap som vi skall se till att vi klarar oss framöver. Det handlar om innovationer och forskning. Och då passar det sällsynt illa att skära i exempelvis universiteten. Personligen är jag mycket oroad för Helsingfors universitet.

Efterlyses: positivt klimat

- Vi behöver ett positivare klimat i vårt land. Nu är det inte speciellt trevligt att se hur en del finländare välkomnar asylsökande och andra som kommer över gränserna. Här behövs en skäpning, säger Anna-Maja Henriksson.

Inom ramen för projektet fart på Finland har vi bett några riksdagsledamöter kommentera läsarnas förslag. Tidigare har vi hört KD:s Peter Östman och Juhana Vartiainen (Saml).

#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?