Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Svårt att hitta nyheterna på nätet

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2016 11:06.
Andreas Schröder, Atte Ehrnrooth, Oscar Mikola och Isabella Nevanlinna i Mattlidens skola.
Bildtext Andreas Schröder, Atte Ehrnrooth, Oscar Mikola och Isabella Nevanlinna i Mattlidens skola, klass 9A.
Bild: Yle/Mirjam Heir

Det finns så mycket annat där, säger Isabella Nevanlinna i Mattlidens skola. Hon är intresserad av aktualiteter men att gå in på till exempel svenska.yle.fi hör inte till vardagsrutinen.

– Jag läser sådant som någon annan har delat eller gillat, säger Andreas Schröder.

Samma gäller för hans klasskompis Oscar Mikola som berättar att det ofta handlar om Iltalehti-artiklar som syns i Facebookflödet. Atte Ehrnrooth säger att han läser en del nyheter via mobiltelefonen och då till exempel Helsingin Sanomat. Det är hans mamma som tycker att han också borde läsa "seriöst innehåll". Men dagstidningar lockar inte.

– Det känns svårare med allt papper.

Sport och flyktingkrisen intresserar

– Jag läser mest om fotis, inte så mycket annat. Konst är nog det mest ointressanta, säger Mikola.

Han berättar att man nog pratar om nyheter i skolan men inte så mycket, oftast bara under lektionerna i samhällslära.

– Jag är totalt ointresserad av sport men tycker till exempel att det här med flyktingkrisen är intressant, säger Nevanlinna.

När allt fler flyktingar börjar komma till Finland och man kan läsa mera om deras historia, blir det lättare att förstå problemen i Syrien, säger hon.

Hemma hos Nevanlinna är det mamman i huset som ofta berättar om viktiga nyheter.

– Vi har ingen dagstidning hemma och att hitta nyheter på nätet är svårt. Jag har inte riktigt tid och det finns så mycket annat där. Jag finns på Instagram, Snapchat och Whatsapp.

Eleverna är med Yle Nyhetsskolan

Klass 9A i Mattlidens skola kommer att testa på hur det är att göra egna nyheter inom projektet Yle Nyhetsskolan. De väljer själva nyhetsämnet och tillsammans jobbar de fram nyheter som publiceras på svenska.yle.fi/nyhetsskolan.

– Jag tycker det är inspirerande att höra om nyhetsarbetet och tycker det ska bli roligt att vara med, säger Nevanlinna.

Under introduktionen till projektet började eleverna spåna på egna nyhetsteman, allt från flexklasser till klädstilar och brist på wc-papper i allmänna toaletter.

– Eleverna hade jättebra idéer och det är ju så viktigt att deras syn på olika saker kan lyftas fram, säger Mattlidens nyhetsmentor Johanna Minkkinen.

Redaktör Johanna Minkkinen.
Bildtext Johanna Minkkinen jobbar på Yle Huvudstadsregionen och är nyhetsmentor för Mattlidens skola.
Bild: Yle / Anne Hämäläinen