Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahu ställer in Tysklandsbesök efter våldsamheter i Jerusalem

Från 2015
Uppdaterad 07.10.2015 16:07.
al-Aqsamoskén i Jerusalem
Bild: EPA/ATEF SAFADI

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har ställt in ett planerat besök i Tyskland på grund av det förvärrade säkerhetsläget i Israel.

Fyra israeler och två palestinier har dödats i våldsamheter under de senaste dagarna i Jerusalem och på Västbanken.

En 18-årig arabisk kvinna skadades i dag allvarligt efter att hon hade knivskurit en judisk bosättare i Gamla staden i Jerusalem.

Den 35 år gamle bosättaren var beväpnad och sköt mot kvinnan efter att ha knivskurits i ryggen. Kvinnan skadades allvarligt och både hon och den lindrigt skadade mannen vårdas nu på sjukhus.

Attacken inträffade nära samma plats i Gamla staden där en israelisk man dödades i lördags medan hans hustru och barn skadades av en palestinsk man med en kniv.

Den palestinska mannen dödade därefter en annan judisk man innan hans sköts ihjäl av polisen.

På Västbanken har två palestinier dödats och över 170 skadats i sammandrabbningar med israeliska soldater sedan söndagen.

al-Aqsamoskén skapar oro

Israel begränsade palestiniernas rörelsefrihet i Gamla staden kring al-Aqsamoskén efter attacken i Jerusalem i lördags.

Endast affärsinnehavare och folk som är bosatta i Gamla staden fick röra sig i området , men vissa restriktioner skulle hävas i morse kort före den senaste attacken.

Nu har affärer och restauranger i Gamla staden stängt igen och invånarna håller sig inomhus.

al-Aqsamoskén på Tempelberget är fortfarande stängd för palestinska män som är under 50 år.

Våldsamheterna började för ungefär tre veckor sedan då den israeliska regeringen - utan att rådfråga Jordanien som administrerar moskén - tillät judar att besöka den vördade moskén.

Jordanien har i likhet med andra arabländer uttryckt sin oro för att Israel ensidigt tänker ändra besöksreglerna i al-Aqsamoskén, den tredje viktigaste moskén i den muslimska världen.