Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangös frihetsmonument aktuellt igen

Från 2015
Bildtext Texten på frihetsmonumentet har ändrats genom årens lopp.

Frågan om att rekonstruera minnesmärket väcks till liv igen. Frågan har varit eldfängd i Hangö.

Det är Hangö museum och Hangö sommaruni som ordnar en allmän diskussion om minnesmärket. Frågan är om monumentet på Boulevarden ska behålla sin nuvarande form eller rekonstrueras i ursprunglig form.

- Det har aldrig hållits en allmän diskussion om det här tidigare, säger t.f. museichef Laura-Lotta Andersson på Hangö museum.

Frihetsmonumentet i Hangö på 1920-talet.
Bildtext Frihetsmonumentet på 1920-talet.

Frihetsmonumentet restes år 1921 efter inbördeskriget till minne av den tyska krigshjälpen. Det var tyska soldater som år 1918 landsteg i Hangö och hjälpte de vita i striden mot de röda.

Monumentet har nedmonterats två gånger och återuppbyggts. På minnesmärket fanns tidigare en tysk soldat i relief och text på tyska.

Senast år 2011 ville Frihetskrigets Södra Finlands Svenska Traditionsförening få tillstånd av Hangö stad att återställa monumentet i sitt ursprungliga skick.

Stadsstyrelsen i Hangö sade ändå nej till förslaget.

Nu väcks frågan till liv igen då allmänheten bjuds in till en diskussion om monumentet. Det är åter en gång traditionsföreningen som tagit initiativ till att ärendet ska lyftas upp på nytt.

Frihetsmonumentet i Hangö år 1969.
Bildtext Frihetsmonumentet år 1969.

Diskussionsdeltagare är Timo Soikkanen, professor i politisk historia vid Åbo universitet, och fil.mag. Sofia Aittomaa som skriver sin avhandling om minnesmärken vid Åbo Akademi.

Diskussionen ordnas på torsdagen den 15 oktober klockan 18-20 i stadshusets foajé i Hangö.