Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vi möts i Jeppo!

Från 2015
Uppdaterad 07.10.2015 17:32.
Fullt hus i Jeppo hembygdsgård.
Bildtext Fullt hus i Jeppo hembygdsgård.
Bild: Yle/Roger Källman

Det var fullt hus i Jeppo hembygdsgård då Österbottnisk förmiddag hälsade på i serien "Vi möts i...". Det blev prat om föreningsverksamhet och förstår om det berömda Jeppomörkret.

- Jeppo är mitt i världen - precis som med alla andra byar. Så säger Fjalar Fors, som är ordförande för byarådet, om byn som ligger i sydöstra delen av Nykarleby kommun.

Jeppo hembygdsförening grundades år 1975 och firade tidigare i år sitt 40-årsjubileum. Föreningen förvaltar en hembygdsgård, ett hus från 1700-talet. Föreningen tar bland annat till vara gamla redskap och ordnar tidsresor.

- Vi är en aktiv förening med ett femtontal talkoarbetare som gör allt möjligt, berättar ordförande Viking Back.

Ett projekt som hembygdsföreningen håller på med är att samla in och digitalisera gamla fotografier. Därför ber man byborna att inte kasta gamla bilder.

- Vi lånar också bilder och scannar dem. Det kan hända att i framtiden så är vår kopia den enda som finns kvar, säger Gunnel Elenius.

Jeppo ungdomsorkesters A-orkester har 50 medlemmar. I höst började också 30 nybörjare i orkestern, berättar Viktoria Lassander-Sandin. I år firar orkestern 40 års jubileum och har gett en mängd konserter.

- Vi har också en skiva på gång, som ska bli färdig till jul. Dessutom ska vi ge en julkonsert, säger Viktoria.

- Revyn är livsnerven. Så säger Kalle Häggblom om Jeppo UF. Årets revy har premiär den 17.10 och heter "Vann e Jepo?"

Mörker på burk

"He e mörkt i Jepo" brukar man säga. Men varifrån kommer uttrycket? Ole Nordström från pensionärsklubben har en möjlig förklaring. Nordström arbetade för några år sen med församlingens 150-års historik.

- Då började jag fundera om det hade att göra med att vi förr i tiden hörde till Pedersöre storsocken. Det var långt till kyrkan och prästerna tyckte kanske synd om jeppoborna, som bodde "i mörkret" långt från sakramenten. Ett andligt mörker!

Vara hur det vill, men Jeppomörkret går faktiskt att köpa i fysisk form. Det är den tjära som år 2010 tillverkades i Jeppo som tappats på burk. Det lär finnas 200 liter kvar av varan.

- Jag brukar säga att Jeppomörkret är Svenskfinlands starkaste ortsnamnsbrand, säger Krister Fors. Då McDonalds har sålt sin sista biff och IKEA sålt sin sista möbel, då klingar Jeppomörkret fortfarande känt över hela Svenskfinland!

Jeppo pensionärsklubb har rekordmånga medlemmar: 127 stycken. Medelåldern ligger kring 75 år i den livskraftiga föreningen.

- Det som ligger i tiden är ju IT och vi har aktivt jobbat för det, säger Ole Nordström. Vi har haft två IT-kurser för pensionärer och om några veckor startar den tredje.

En annan sak som ligger i tiden är dialekter. Ole tog initiativet till att starta arbetet på en dialektordbok, som färdigställdes i fjol. Den innehåller 3000 ord, samt historier och berättelser.

- Med boken följer också en CD med exempel på hur dialekten låter.

Jeppo marthaförening grundades den 17 oktober 1912, alltså för 103 år sen. Då arbetade man med upplysningsarbete för husmödrar. Numera är verksamheten annorlunda och medlemskåren äldre.

Medverkande i programmet är Fjalar Fors från byarådet, Viking Back, Krister Fors och Gunnel Elenius från hembygdsföreningen, Ole Nordström från pensionärsklubben, Kalle Häggblom från ungdomsföreningen, Viktoria Lassander-Sandin från ungdomsorkestern, Greta Back och Gun-Viol Lindborg från marthaföreningen och Kjell Forsgård från Jeppo IF.

Vi möts i Jeppo

39:34