Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Sonja och Mårten lever på utkomststöd

Från 2015
Uppdaterad 26.10.2015 12:52.
Efter Nio: Sonja och Mårten lever på utkomststöd - Spela upp på Arenan

När Efter Nio tar sig an temat fattigdom innebär det en ny utmaning för programledarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Under två veckors tid kommer de att leva på samma summa pengar som en person som lyfter utkomststöd.

I Finland är nästan 250 000 hushåll beroende av utkomststöd. Närmare bestämt lever 387 000 personer helt eller delvis på den här stödformen, som är menad som ett tillfälligt stöd i ekonomiskt svåra tider.

Ska täcka vardagliga utgifter

Runt 50 000 finländare får grunddelen av utkomststödet, som är 485 euro och 50 cent i månaden. Summan skall räcka till vardagliga utgifter, som mat, kläder, hygienartiklar, kollektivtrafik, telefon och internet.

Utöver den här pengen kan den som behöver ansöka om stöd för boende och stöd för minderåriga barn och då blir summan större. Summan kan också bli mindre, om en person vägrar ta emot ett arbete som erbjuds.

"Vi leker inte fattiga"

När Sonja Kailassaari och Mårten Svartström antar utmaningen att i två veckor klara sig på 242,75 euro är det med blandade känslor.

– Det är inte frågan om att vi skall försöka leka fattiga, säger Mårten Svartström. Det handlar om att se över vår egen konsumtion. Om jag skall vara ärlig så tittar jag sällan på vad varorna kostar i butiken, utan jag tar det jag vill ha.

– Dessutom vill vi reda ut vad det kostar att leva i Finland i dag, tillägger Sonja Kailassaari.

Dyrt med resor och husdjur

Programledarna har identifierat de poster i sin respektive privatekonomi som blir svårast att klara av. För Mårten som bor utanför staden är det kollektivtrafiken som blir dyrast. Han kommer därför att börja cykla mer fast det är långt, och blir kallt.

Sonja bor i centrum och kan promenera dit hon vill. Men hundmat till taxen Elsa och danstimmen en gång i veckan kommer att kännas i plånboken.

Vissa basvaror finns

Mårten och Sonja är mycket medvetna om att deras upplevelser under experimentet inte kan jämföras med verkligheten för dem som har det fattigast i Finland.

– Vi tänker oss att vi precis har blivit arbetslösa, säger Mårten Svartström. Vårt utgångsläge är naturligtvis ett helt annat än det är för någon som aldrig haft pengar.

Programledarna har kommit överens om några få basvaror som de så att säga har i skafferiet: socker, salt, peppar, olja och kaffefilter. Allt annat, från tandkräm till wc-papper, ska köpas för den angivna pengen.

Den psykologiska delen av arbetslöshet och fattigdom kan det här projektet inte heller belysa överhuvudtaget.

– Jag hoppas att vårt syfte med det här inte missförstås, säger Sonja Kailassaari. För mig handlar det om att lyfta upp ett viktigt ämne på ett informativt sätt.

Reaktioner på Facebook

Försöket har ändå väckt en del förundran bland tittarna, efter att redaktionen lade ut en bild på programledarnas lunch på Efter Nios Facebooksida. Några tycker att det är att driva med dem som är fattiga på riktigt, och att man lyfter saker ur sitt rätta sammanhang. Största delen av kommentarerna har ändå varit positiva, och framför allt har det strömmat in konkreta tips för hur man får pengarna att räcka.

Efter Nios producent Hedda Jakobsson betonar att det inte handlar om att förlöjliga någon.

– Snarare vill vi ge perspektiv. Det är väldigt många människor som varje dag är tvungna att vända på slantarna. Vi bor i samma städer och promenerar på samma gator allihop, men vi lever i fullständigt skilda verkligheter beroende på om vi har välbetalda jobb eller inte. Det är alltid hälsosamt att få insyn i det som är vardag för andra, säger Hedda Jakobsson.

Efter Nio om fattigdom den 26.10 klockan 21 på Yle Fem samt på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan