Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kända författare väljer det nya Förlaget

Uppdaterad 09.10.2015 11:48.
Muminböcker på bokmässan i Frankfurt 2014
Bildtext Muminböcker på bokmässan i Frankfurt 2014

Det nya finlandssvenska bokförlaget Förlaget som grundas i Finland får många kända författare att lämna Schildts & Söderströms.

sophia jansson
Bildtext Sophia Jansson blir största ägare i Förlaget

Hela 38 finlandssvenska författare flyttar över till det nya förlaget.

Claes Andersson, Henrika Andersson, Ralf Andtbacka, Maria Antas, Tove Appelgren, Johan Bargum, Linda Bondestam, Jörn Donner, Agneta Enckell, Monika Fagerholm, Nils Erik Forsgård, Ted Forsström, Tua Forsström, Lena Frölander-Ulf, Johanna Holmström, Emma Juslin, Malin Kivelä, Kaj Korkea-aho, Anna-Lena Laurén, Magnus Londen, Jenny Lucander, Ulla-Lena Lundberg, Fredrik Lång, Per-Erik Lönnfors, Peter Mickwitz, Sara Razai, Henrika Ringbom, Susanne Ringell, Anna Rotkirch, Christel Rönns, Annika Sandelin, Ulf Stark, Yrsa Stenius, Lars Sund, Hannele Mikaela Taivassalo, Märta Tikkanen, Maria Turtschaninoff och Tove Jansson är de författare och illustratörer vars böcker Förlaget kommer att ge ut i framtiden.

Det nya förlaget kommer i huvudsak att ge ut böcker på svenska. Enligt pressmeddelandet sker det för att värna om mångfalden i finlandssvensk litteratur.

Schildts & Söderströms bildades i februari 2012 genom en fusion mellan Schildts Förlags Ab och Söderström & Co.

Muminpengar i bolaget

Det nya bolaget är grundat av av Moomin Characters och den största ägaren är Sophia Jansson - brorsdotter till Tove Jansson.

Förlaget har för avsikt att förvärva rättigheterna till Tove Janssons böcker i Finland och utomlands.

Jörn Donner
Bildtext Förlaget kommer att ge ut böcker av bl.a. Jörn Donner.

Förlagsredaktörerna Sara Ehnholm Hielm och Tapani Ritamäki, som tidigare arbetat vid Schildts & Söderströms, flyttar över till Förlaget.

De första böckerna på Förlaget utkommer hösten 2016.

Vi vill bygga upp en konkurrens till det nuvarande alternativet.

― Vd Fredrik Rahka

"Behövs mer mångfald och variation"

Schildts & Söderströms är definitivt detroniserat när det kommer till skönlitteratur på svenska i Finland, skriver Fredrik Sonck i Hufvudstadsbladet.

Ordföranden för Finlands svenska författareförening Peter Sandström säger att det kan vara positivt att Schildts & Söderströms får konkurrens.

- Frågan är förstås vilken effekt det här får för dem, säger Sandström till Vasabladet. Själv ser han det som helt positivt att också i fortsättningen höra till Schildts & Söderströms.

Förutom Moomin Characters hör bland annat Fredrik Rahka och Jonas Forth till grundarna.

Rahka blir vd för Förlaget. Han har tidigare arbetat tio år på WSOY och fem år på Otava.

Yle Nyheter ringde upp vd Fredrik Rahka på onsdagskvällen.

Sara Ehnholm Hielm i muminklänning
Bildtext Sara Ehnholm Hielm flyttar till Förlaget.

Vad tror du om ett nytt förlag i dessa tider, då förlagsbranschen har det svårt?

- Det går väldigt bra för en del förlag, till exempel Siltala. Jag tycker det finns bra möjligheter att arbeta med böcker, det fungerar. Vi tycker att det finns så många fina finska författare, sådana som borde få komma ut i världen. Vi vill också i övrigt arbeta för litteratur och för böckerna, säger Rahka.

Och det görs inte av de nuvarande förlagen?

- Det görs, men vi tycker att utbudet borde öka så att vi får mer böcker och mer mångfald och variation. Sedan fusionen av Schilds & Söderströms så har det inte funnits ordentlig konkurrens. Vi vill gärna bygga upp en konkurrens till det nuvarande alternativet, säger Rahka.

I veckans Obs debatt diskuterar Mari Koli och Fredrik Rahka framtidsutsikterna för den finlandssvenska förlagssektorn. Se debatten i sin helhet på Yle Arenan.

Obs debatt: Mari Koli möter Fredrik Rahka
Obs debatt: Mari Koli möter Fredrik Rahka - Spela upp på Arenan