Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Politisk teater berättar mer än media

Från 2015
Uppdaterad 08.10.2015 11:29.
Foto från Eduskunta III på Ryhmäteatteri.
Bildtext Politik blir brännhet på teater
Bild: Ilkka Saastamoinen

Konst, teater och dagsaktuell politik - hur bra går det ihop? Väldigt bra verkar det som. En teaterscen kan öppna upp ögonen inför realiteter och ge insikter som media och statsministertal befinner sig ljusår ifrån.

I alla fall om man får tro professor Anu Koivunen och Anne Suominen, politisk specialredaktör på Svenska Yle som har sett Ryhmäteatteris pjäs Eduskunta III - en pjäs som direkt kommenterar det nuvarande politiska läget i Finland.

Anne Suominen säger att pjäsen handlar om alternativlösheten i vår politik, att det är en enda sanning som råder inom finländsk politik.

- Pjäsen handlar också om hur mycket finansministeriets tjänstemän styr i bakgrunden.

Finansministeriets tjänstemän figurerar i pjäsen som ett gäng anonyma typer, iklädda svarta kåpor och det är deras beräkningar som lever vidare från regering till regering utan att någon granskar dem noggrannare. Alla partier ändrade på sina ekonomiska uppskattningar för att passa ihop med finansministeriets siffror.

- Det blev någon form av trosbekännelse, säger Anu Koivunen. Då Sipilä som regeringsbildare ställde frågor till olika partier så frågade han om de tror på siffrorna eller inte.

Strukturerna består

Anu Koivunen säger att pjäsen också handlar om ekonomiska sanningar och politiskt utrymme.

anu koivunen i obs debatt
Bildtext Anu Koivunen
Bild: Mattias Fagerholm/Yle

- Man får en känsla av att politiker kommer och går medan strukturerna består. Det är en berättelse om strukturer och processer mer än om personer, säger Anu Koivunen.

Trots att både Anu Koivunen och Anne Suominen sysslar med politik till vardags så fick de aha-upplevelser då de tittade på pjäsen.

- Visst var det mesta bekant, men det är intressant att saker man jobbar med varje dag får ett sammanhang, säger Anne Suominen.

Politiska beslut med ödesdigra följder

Det som fick hela salongen att tystna var en scen ur rättegångsprotokollen ur Eerika-rättegången.

- Den var fruktansvärt berörande och fick mig att tänka på hur otroligt viktigt det är att vi som journalister jobbar med vanliga människor. Att vi tittar på hur politiska beslut utfaller i verkligheten, säger Anne Suominen.

I Eerika-fallet handlade det om nedskärningar i socialväsendet, vilket ledde till att en liten flicka som borde ha blivit omhändertagen dog.

Anne Suominen har funderat på att Eduskunta III fyller ett journalistiskt tomrum.

- Där vi fallerar så kommer den här pjäsen in och slår hål på propagandistiska faktafel, säger Anne Suominen.

Svenska Yles politiska redaktör Anne Suominen.
Bildtext Anne Suominen
Bild: Patrick Holmström

Politik handlar om värderingar

Ensemblen går till ytterligheter, men trots det lyckas de lyfta fram saker som journalister inte alltid lyckas hantera. Vad kan då politikerna lära sig genom pjäsen?

- Politikerna borde lära sig att det inte bara finns en sanning. De borde istället argumentera för sina val och inte enbart hänvisa till ekonomins kalla fakta, säger Anu Koivunen.

- Och politikerna borde medge att de gör värderingsval. Man gör inte politik i ett vakuum, utan det finns värderingar bakom allt, säger Anne Suominen.

Kan då den här formen av politisk teater öka intresset och förståelsen för politik överlag?

- Säkert kan den öka intresset men säkert kan den också bidra till ökat politikerförakt, säger Anu Koivunen.

Men förhoppningsvis inser politikerna att det är upp till dem att vårda det demokratiska systemet.