Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Superpulver – växter som näringstillskott

Från 2015
Uppdaterad 09.10.2015 15:52.
Olika superpulver i skålar
Bildtext Olika superpulver i skålar.
Bild: Yle /Strömsö

Açai, maqui och carob – vad är det egentligen? De kallas för superpulver och består av torkade och malda delar av växter som är ovanligt näringsrika, som olika bär, frukter, frön, alger och rötter.

Det är extremt ovanligt i Skandinavien idag att någon lider av undernäring. Om man bara äter en normal kost med mycket grönsaker och frukt får man i sig alla näringsämnen man behöver. Men ändå blir så kallade superpulver allt vanligare i mathyllor och recept. Så vad ska man egentligen ha dem till?

Du kan använda superpulvren som en slags ersättning för vitamin- och mineraltabletter om du äter någon form av specialkost. Äter du helst tex glutenfri vegankost kan det vara en bra idé att fylla på med aminosyror och B-vitamin. Eller om du tränar mycket, speciellt om du är kvinna, behöver du fylla på med järn och aminosyror.

Men vad superpulvren framför allt erbjuder är enorma mängder antioxidanter, och där måste nog var och en avgöra hur mycket man behöver stoppa i sig utöver den vanliga kosten.

Açai, acerola, maqui, carob, maca och spirulina

Açai är ett bär som växer på palmer i Amazonas. Torkade açaibär smakar som en blandning mellan blåbär, te och choklad. Açai är populärt för sina höga halter av antioxidanter. Açaipulver passar bra att använda i smoothies, bakverk och yoghurt.

Acerola är också ett bär från Sydamerika och smakar som en blandning mellan nypon och körsbär. Bären innehåller väldigt mycket C-vitamin, ungefär lika mycket som i nypon.

Personligen tycker jag att det är onödigt att transportera acerola över halva världen när vi har massor av nypon här hos oss. Fördelen med acerolapulver är att det smakar godare än nyponpulver. Pulvret är gott i smoothies och bakverk.

Obs! Personer som är allergiska mot latex kan få reaktioner av acerola.

Maqui är ett bär från Chile och smakar som blåbär men lite fruktigare.

Man har sett att maquibäret innehåller mer antioxidanter än açai, och mycket mer polyfenoler än rödvin. Så just nu räknas maquibär som världens mest antioxidantrika växt.

Maquipulver smakar gott i smoothies, yoghurt och bakverk.

Carob är fröskidorna från johannesbrödsträdet som växer i Medelhavsområdet. Man torkar och rostar skidorna innan man mal dem till pulver.

Carob påminner mycket om kakao, men utan koffein, med en smak av kola. Carobpulver passar bra till allt man använder kakao till.

Maca är en rotfrukt som växer på hög höjd i Anderna. Den har använts som mat i över 2000 år men också som läkeväxt.

I Peru säger man att maca stärker immunförsvaret, lindrar PMS och klimakteriebesvär och ger mer energi, precis som ginseng. Traditionellt har man använt också maca för att förstärka sexlusten hos både män och kvinnor, och det finns kliniska studier som bekräftar den lusthöjande effekten hos maca.

Macapulver smakar ungefär som carob – kola – men också en aning vidbränt. Det passar bra att använda tillsammans med carob eller kakao i smoothies eller bakverk och är förstås jättebra i hemgjorda energikakor.

Spirulina är en alg som finns i Amerika och Asien och har används mycket som livsmedel traditionellt. Spirulina är extremt proteinrik – algen innehåller dubbelt så mycket protein som rött kött. Spirulinapulver innehåller också mycket antioxidanter, både betakaroten, cyanin och klorofyll, så det här pulvret stärker och skyddar kroppen och hjälper blodet att ta upp syre.

För alla pulvren gäller att 1 msk är lagom till 2 portioner, förutom spirulinan där det räcker med ½ tsk-1 tsk. Dels för att den inte smakar speciellt gott och dels för att den är så näringsrik att man inte behöver mer.

Strömsö inslag: Superpulver – växter som näringstillskott - Spela upp på Arenan