Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Radiohuset frågar: Hur bemöter du värvare?

Från 2015
Uppdaterad 08.10.2015 12:43.
Röda Korsets medelinsamlare

I tider av flyktingkris verkar många personer villiga att öppna plånboken för hjälporganisationer som Röda Korset. Under årets Hungerdag samlade organisationen in 3,2 miljoner euro och man värvar också allt fler månadsgivare, som varje månad ger ett visst belopp till Röda Korset.

Men flyktingkrisen delar folks åsikter. Alla är inte lika nöjda.

Elina Marjanranta beger sig ut för att värva nya månadsbetalare till Röda korset
Bildtext Elina Majaranta redo för att knacka dörr i Vanda

19-åriga Elina Majaranta arbetar som värvare för Röda Korset. Hennes huvuduppgift är att knacka dörr och fråga om människor vill bli månadsgivare. I sitt jobb får hon ta del av många olika åsikter.

- En gång sade en man att han inte ville ge pengar eftersom pengarna går till flyktingar och enligt honom var flyktingar sådana som hugger halsen av folk, säger Majaranta.

Men hon möter också mycket värme i sitt arbete.

- Många som inte vill bli månadsgivare lyssnar ändå på mig och vad jag har att berätta, säger hon.

Majaranta menar att hennes jobb också går ut på att sprida kunskap om olika katastrofer ute i världen och om problem här hemma.

Vi knackar dörr i Vanda

Svenska Yle följer med Majaranta och hennes två kolleger Irina och Riku på en dörrknackningsrunda i ett radhusområde i Vanda. Först planerar de sin rutt, väljer varsitt radhus och går sedan från dörr till dörr för att berätta om Röda Korsets verksamhet. Målet är att värva en ny månadsgivare varje timme.

- Hej, jag heter Elina och jag kommer från Röda Korset. Känner du till vår verksamhet? frågar Majaranta då en dam öppnar dörren.

Damen lyssnar vänligt på vad Majaranta har att säga, men säger till slut nej. Hon har tillräckligt med katastrofer på hemmafronten, säger hon. Nästa person som öppnar säger att hon inte vill ge pengar.

- Och dessutom har jag fått nog av alla flyktingar, säger hon innan hon stänger dörren, rakt framför näsan på Majaranta.

Värvare viktiga för hjälporganisationer

Men trots att de flesta verkar säga nej tack är dessa värvare väldigt viktiga för hjälporganisationer. Vesa-Matti Salomäki som är Face to face-koordinator på Röda Korset menar att organisationen får in mycket pengar tack vare medelanskaffarna.

- De är livsviktiga för oss. Över femtio procent av alla bidrag som kommer till Röda Korset får vi tack vare värvarna, säger Salomäki.

Han menar att det är tack vare personer som Elina Majaranta som organisationen får månadsgivare. I år har de fått elvatusen månadsgivare, endast tack vare värvarna.

- Alla stora hjälporganisationer är beroende av sina värvare, säger han.

Enligt Salomäki får Röda Korset tack vare månadsgivarna in 5,3 miljoner euro per år.

- Och det är i huvudsak de som knackar dörr eller träffar folk på gatan som värvat dessa månadsgivare, säger han.

"Det hör till jobbet"

Saldot för värvarna vid rahusområdet blir fyra nya månadsgivare på tre timmar. Men ännu fler var de som sade nej tack och stängde dörren utan att lyssna klart på vad värvarna hade att säga.

- Jag tycker att det är konstigt att folk är rädda för oss, säger Majaranta.

Men det där med att få dörren i ansiktet tar hon med ro.

- Det hör förstås till mitt jobb att få ett nej tack då och då, säger hon.

Själv har Majaranta fått en annan bild av värvare sedan hon började arbeta för Röda Korset.

- Jag stannar nuförtiden gärna och pratar med värvare en stund om de kommer fram till mig på gatan, säger hon.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.