Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Författarfältet delat efter förlagsnyhet

Från 2015
Uppdaterad 09.10.2015 12:10.
Kjell Westö
Bildtext Kjell Westö.

Flera finlandssvenska författare är nöjda med att det grundas ett nytt förlag som konkurrent till Schildts & Söderströms, men man oroar sig också för konflikter och hur det ska gå för det gamla förlaget.

Kjell Westö sade till Yle på torsdagen att han inte bestämt sig för vad han ska göra och att han inte valt sida. Han har gamla personliga vänner både på Schildts & Söderströms och på det nya Förlaget.

- Hur jag än svänger mig kommer jag att måsta göra en kär gammal vän ledsen, säger Westö.

Enligt honom har det jäst och varit konstig stämning sedan Schildts och Söderströms fusionerades 2012.

Ett tecken på att branschen inte mår bra är att författare som inte hämtar in pengar behandlas hårdare, säger Westö.

- Det är någon som hänt i en bransch som jag förr uppfattade som en gentlemannabransch där det fanns tysta hederskoder om hur folk skulle behandlas. Det här gäller inte längre. Det är hårdare tider.

Westö påpekar att han själv inte var någon guldgruva för sitt förlag i början av karriären.

Han är dock orolig för hur det ska gå för det åderlåtna Schildts & Söderströms. Enligt honom är det en jättetuff sits.

- Det är nog ett dråpslag.

Bra för dem som skriver

Ulla-Lena Lundberg är en av tiotals författare som flyttar över till Förlaget från Schildts & Söderströms.

Boktid
Bildtext Ulla-Lena Lundberg.

- För mig var det inte ett svårt beslut och i dag är en glädjens dag. Jag hör till dem som uppfattade fusionen [mellan Schildts och Söderströms 2012] som verkligt olycklig för den finlandssvenska litteraturen, säger Finlandiapristagaren Lundberg.

Beslutet att starta ett nytt förlag gagnar författarna, säger Lundberg.

- Det är självklart att vi behöver alternativ. I världen går trenden mot mindre förlag medan vi här i Finland skulle skapa en mastodont.

Lundberg säger att fusionen var olycklig eftersom alternativen plötsligt var försvunna.

I världen går trenden mot mindre förlag medan vi här i Finland skulle skapa en mastodont.

― Ulla-Lena Lundberg

- Nu var det endera det stora förlaget eller att ge ut på eget förlag.

Två uppskattade förlagschefer

Att många författare väljer att stöda det nya förlaget förklarar Lundberg delvis med förlagspersonalen.

- Vi som kom ut på Söderströms i många år hade Tapani Ritamäki som mycket uppskattad förlagschef. Personligen tycker jag nu att vi har ett idealtillstånd i Svenskfinland med två ypperliga litterära chefer på två skilda förlag, säger Lundberg.

Ekonomin lovande

Ulla-Lena Lundberg säger vidare att det också ska bli roligt att se hur det går rent ekonomiskt med Förlaget.

- Nu har vi ett förlag som inte är belastat av gamla skulder och företagsköp. Det är lite orättvist att skönlitteraturen har fått skulden för förlusterna, säger Lundberg.

Peter Sandström
Bildtext Författareföreningens ordförande Peter Sandström.

Hon säger att hon känt starkt av alternativlösheten och i två omgångar funderat på att starta ett förlag.

- Det stupar ju naturligtvis på att ett professionellt förlag kräver lönekostnader som egen utgivning inte behöver. Därför behövs det en finansiär i ryggen.

Författareföreningen: Balansen avgör

Författareföreningens ordförande Peter Sandström tror att det nya förlaget både kan innebära något positivt och något negativt.

Det är också bra med mer kapital i förlagsvärlden.

- Om man vill tolka nyheten positivt så kan det ju ge en möjlighet till, när det gäller att ge ut böcker, säger Sandström. Det är ju alltid bra med mångfald.

- Men om man tittar på den ström av författare som redan nu har knutit sig till det nya Förlaget så kommer det onekligen att innebära en åderlåtning av Schildts & Söderströms, fortsätter han.

kulturredaktör

Kulturredaktör hoppas på fler titlar efter förlagsnyhet

I bästa fall får de finlandssvenska läsarna fler alternativ.

Det handlar sedan om balansen mellan de olika aktörerna. Man får hoppas att det inte igen blir en enda stor aktör.

Bättre konkurrens

Sandström säger att det förstås finns större förutsättningar för sund konkurrens när det finns två jämnstarka förlag.

- Det är också bra med mer kapital i förlagsvärlden, säger han. Det nya förlaget har en väldigt stark ägare, och det beror ju sedan på hur ägaren agerar och hur intresset utvecklas på längre sikt.

Sandström ser ingen anledning till att själv byta förlag, utan han är nöjd med samarbetet med Schildts & Söderströms.

Fagerholm: Äntligen en god nyhet

Det här är något som många har gått och väntat på, både de författare som flyttar till nya Förlaget och de som stannar kvar på Schildts & Söderströms. Det säger författaren Monika Fagerholm. Monopolet och alternativlösheten har varit olycklig på många sätt, tycker hon.

Boktid

- I fyra år har det bara varit dåliga nyheter inom förlagsbranschen – nu kommer det äntligen en god nyhet! säger Monika Fagerholm per telefon från Leros i Grekland.

Fagerholm är en av de författare som kommer att lämna Schildts & Söderströms för det nygrundade Förlaget. Hon har känt av en frustration bland författarna ända sen fusionen mellan Schildts & Söderströms år 2012. Man har ropat uppåt men inte blivit hörda av ledningen.

- Jag tror att vi alla är väldigt lättade. Det finns också något som heter kulturellt kapital i Svenskfinland och vi måste värna om det, kanske har det glömts bort, säger hon.

Enligt Fagerholm innebär grundandet av ett nytt förlag egentligen en återgång till det normala. Monopolet har varit ett undantag, en parentes.

Problem med kommunikationen

Fagerholm har själv suttit med som författarrepresentant i en referensgrupp på Schildts & Söderströms, där tanken var att tillsammans med den litterära chefen och vd:n dryfta de problem som uppstod i och med fusionen av de två förlagen.

- Jag vill inte gräva i det gamla, men det har varit problem med kommunikationen, det har varit svårt att få sin röst hörd. Vi som författare blev onödigt mycket behandlade som barn. Guld och gröna skogar lovades vid fusioneringen, men inga löften har hållits.

Jag tror att vi alla är väldigt lättade. Det finns också något som heter kulturellt kapital i Svenskfinland och vi måste värna om det.

Fagerholm är förvånad över att man inte i högre grad lyssnade på den kulturella expertis som författarna besitter.

- Vi är inte dumma. Vi vet mycket om pengar och marknaden och om hur branschen har utvecklats. Men det handlar till syvende och sist om en mänsklig kontakt mellan författaren och förlaget.

Situationen nu blir utmärkt

- Jag tror att vi nu kommer att ha två ganska jämnstarka förlag igen, med många bra författarnamn på båda sidorna. Samtidigt blir det på båda förlagen mer utrymme också för nya röster och förmågor. Och dessutom två utmärkta litterära chefer, Tapani Ritamäki på Förlaget och Anna Friman på Schildts & Söderströms.

Det här handlar inte om hämnd eller elakheter, utan om att få till stånd något riktigt bra och seriöst.

Fagerholm kontaktades av Förlaget förra veckan, och har nu följt med diskussionen via sociala medier. Hon tycker att allt verkar seriöst och genomtänkt.

- Det här handlar inte om hämnd eller elakheter, utan om att få till stånd något riktigt bra och seriöst.

Fagerholm har ett långt arbetsförhållande med Tapani Ritamäki och var upprörd över att han avopolleterades som litterär chef på Schildts & Söderströms i våras.

- Det kändes inte som rätt tidpunkt efter den oerhört upprivande hösten, då vi igen som författare fick känna oss maktlösa. Men jag känner idag ingen bitterhet, jag är glad att det blev såhär.

Österbottningar lämnar Sets

Många österbottniska författare går över till det nya finlandssvenska bokförlaget Förlaget. En av dem är Fredrik Lång från Närpes.

- Då Schildts & Söderströms gick ihop (2012) försvann en aktör och dynamiken minskade inom den litterära världen. Du kunde inte vända dig till ett annat förlag om du blev refuserad. Förlagen var inte heller villiga att släppa ifrån sig en författare. Jag tycker att det behövs två resursstarka professionella förlag, säger Lång.

Lång tror på utlandskontakter

För Fredrik Lång kändes det naturligt att följa med Tapani Ritamäki som han känner sedan 30 år tillbaka. Att Svenskfinland får ett helt nytt förlag ser Lång som en möjlighet.

Författare Fredrik Lång
Bildtext Fredrik Lång.

- Det som skiljer Förlaget från det sammanslagna Schildts & Söderström är att de redan har goda kontakter utomlands. Det hoppas jag bidrar till att vi i större omfattning kan ge ut litteratur utomlands.

Hoppas på två livskraftiga förlag

Bland de 38 författare som går över till Förlaget finns österbottniska författarna Ralf Andtbacka, Nils Erik Forsgård, Ted Forsström, Kaj Korkea-aho, Sara Razai, Fredrik Lång och Lars Sund.

- Det är förstås bekymmersamt för Schildts & Söderströms. Det kan hända att det blir ett läromedelsförlag igen i huvudsak. Men jag hoppas att också de kan locka nya talanger så att vi får två livskraftiga förlag i framtiden.

Fredrik Lång är född 1947 i Närpes och bor numera i Helsingfors. Han har gett ut 25 böcker. Den senaste boken, Den stora historien, kom ut 2014.

Hur ser framtiden ut för den finlandssvenska förlagssektorn? Finns det en marknad för två förlag? I veckans Obs debatt möttes Mari Koli från SETS och Fredrik Rahka från Förlaget.