Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Uppväxt på Moskvas avstjälpningsplats

Från 2015
Uppdaterad 08.10.2015 10:27.
Something better to come

Yula lever på en av världens mest ogästvänliga platser, Svalka. Avstjälpningsplatsen bara 20 km utanför Moskvas centrum är Europas största, en plats omgärdad av taggtråd och vakter som håller utomstående borta. Men inne på avstjälpningsplatsen bor ändå människor - laglösa som samtidigt är Yulas närmaste.

Det är här hon levt sitt liv, hennes startpunkt mot en förhoppningsvis ljusare framtid. Svalka är 500 000 kvadratmeter stort och de som bor här lever utanför samhället.

Här är vodka en bättre valuta än pengar och "sopmaffian" och de korrupta poliserna ett ständigt hot. En plats där man får kämpa för att överleva och sannolikheten stor att du dras ner i, om möjligt, ännu större misär.

Yula flyttade hit med sin familj som barn efter att hennes pappa supit bort familjens alla tillgångar. Livet på samhällets botten är skoningslöst men sammanhållningen trots allt god. Man delar det lilla man har med andra och erbjuder husrum när den isande vintervinden drar fram över sopbergen.

Filmaren Hanna Polak har under 14 år följt Yula: från liten flicka, via tonåren till en ung kvinna med drömmar. Uppväxten blev en nitlott, men Yula vet att hennes mod och hopp en dag kommer att ta henne bort från avstjälpningsplatsen. Hon är fast besluten att ändra sitt öde.

Dok: Something better to come (Yulas dream / Something better to come, Polen / Danmark 2015)
Yle Fem torsdag 8.10.2015 kl. 22.00
30 dagar på Arenan

En dokumentär av Hanna Polak