Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur skall Finland knäcka EM-kvalets bästa försvar?

Från 2015
Uppdaterad 08.10.2015 16:26.
Finland slipar taktiken i Bukarest inför kvalmatchen mot Rumänien.
Bildtext Finland slipar taktiken i Bukarest inför kvalmatchen mot Rumänien.
Bild: EPA

Rumäniens försvar har fungerat bäst i Europa. Laget har släppt endast ett mål på sina åtta matcher i det pågående EM-kvalet i fotboll.

Rumänerna ligger på andra plats i kvalgrupp-F efter fyra segrar och fyra oavgjorda matcher. Det enda laget som lyckats göra mål på rumänerna är Ungern som klarade 1-1 i Bukarest för ett år sedan.

– Ibland har Rumänien tio spelare som försvarar inne i målvaktsområdet. De är det bäst försvarande laget i det här kvalet. Vi måste vara väldigt farliga och fräcka när vi får chansen, poängterar Joel Pohjanpalo som nätade för Finland i de två senaste kvalmatcherna.

Joel Pohjanpalo nätade borta mot Grekland.
Bildtext Joel Pohjanpalo nätade borta mot Grekland och hemma mot Färöarna.
Bild: EPA

– Det blir svårt att göra mål på dem. De spelar disciplinerat. Vi försöker komma via kanterna och få dem att bredda på manskapet och på det viset kan vi kanske skapa luckor, säger Kasper Hämäläinen i Yle Urheilus intervju.

Finland har vunnit sina båda kvalmatcher under Markku Kanervas ledning. Grekland och Färöarna besegrades med 1-0. Försvaret har varit kompaktare än tidigare.

– Vi pressar inte lite lika högt som tidigare (under Mixu Paatelainen) när vi är utan boll. På det sättet håller vi oss mer kompakta i mitten och motståndaren har svårare att ta sig i närheten av vårt mål, säger Pohjanpalo.

Precis som i matcherna mot Färöarna och Grekland tvingas Finland klara sig utan stjärnspelaren Roman Eremenko. Det kommer att sätta en viss prägel på de blåvitas anfallsspel.

– Det märks att Roman inte är med. Han är vår kapellmästare i anfallsspelet. Vi är tvungna att spela annorlunda när han är borta. Andra spelare måste ta ansvar och försöka vara mer kreativa i anfallet, säger Hämäläinen.

Kasper Hämäläinen spelade från start mot Grekland.
Bildtext Får Kasper Hämäläinen spela från start mot Rumänien?
Bild: EPA

Finland har gjort sju mål på åtta kvalmatcher. På torsdag behövs helst två stycken och nollan bakåt för att EM-drömmen ska ha möjligast goda chanser att hållas vid liv.

Sändningen från Rumänien-Finland börjar kl. 21.00 i TV2 och på Arenan.