Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Politisk smäll: Sannf starkt nedåt

Från 2015
Uppdaterad 08.10.2015 17:34.
Yle Nyheter TV-nytt: Soini: Det här är övergående - Spela upp på Arenan

SDP går kraftigt framåt medan Sannf har förlorat sensationellt mycket väljarstöd. Det här framgår av en opinionsmätning som Taloustutkimus har gjort för Yle i september.

Taloustutkimus september 2015
PartiStöd (%)
Centern21,7
Socialdemokraterna18,3
Samlingspartiet18,0
Gröna12,7
Sannfinländarna10,7
Vänsterförbundet8,3
Svenska folkpartiet4,8
Kristdemokraterna4,0

Under september strandade regeringen Sipiläs förhandlingar om ett så kallat samhällsfördrag och flyktingskrisen exploderade. Det här syns i viss mån i Centerns och Samlingspartiets siffror, men framför allt i Sannfinländarnas.

Sannf backar med drygt fyra procentenheter och det är ett sensationellt ras i understöd från en månad till en annan. Socialdemokraterna går samtidigt framåt med nästan fyra procentenheter.

Enligt Taloustutkimus är det här den största förändringen mellan två opinionsmätningar på över 20 år (ca 4 %)

Över lag går oppositionen framåt. Mest märkbar är den uppåtgående trenden för De gröna som har ökat stadigt sedan valet. De gröna landar nu på 12,7 procent.

En majoritet av finländarna stöder fortfarande regeringspartierna, men ribban darrar. Om valet hölls i dag skulle regeringspartierna få 50,4 procent av rösterna. Det här är en nedgång med 6,4 procentenheter i förhållande till riskdagsvalet i våras.

Väljarundersökningen gjordes av Taloustutkimus. Knappt 3 000 personer intervjuades under perioden 7.9-6.10.2015. Felmarginalen är 1,5 procentenheter åt båda hållen.

Välj partier:
Saml
SDP
Sannf
C
Gröna
VF
SFP
KD
Blå
Övr
Välj mätningar:
Yle HS
Zooma:
Visa allt 2007- 2015-

Felmarginal i %-enheter och gäller för de stora partierna. Källa: Yle/Taloustutkimus & HS/Kantar TNS.

Diskussion om artikeln