Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Johan Kjellberg: Väljarna fick inte det de beställde

Från 2015
Uppdaterad 08.10.2015 14:35.
Johan Kjellberg är redaktör på Svenska Yle
Bildtext Det jäser inom Sannfinländarna. Regeringens sätt att sköta flyktingskrisen syns klart i den senaste opinionsmätningen, skriver Svenska Yles politiska reporter Johan Kjellberg.
Bild: Yle

Sannfinländarna lovade i valet att partiet uppfyller väljarnas beställning. Dagens partimätning visar med besked att partiets väljare inte är nöjda med hur beställningen har uppfyllts, så här långt åtminstone.

Vad kan nedgången då bero på? Det handlar säkert framför allt om strömmen av asylsökande. Många av väljarna såg Sannfinländarna som en garant för att invandringen minskar, och invandringsreglerna skärps. Att partiet har stått maktlöst kanske väljarna inte förstår.

Den kampanj som partiets tredje vice ordförande Sebastian Tynkkynen startade för att få partiet att pröva invandringslinjen och fortsatt regeringsmedverkan var tydligen ett tecken på ett större missnöje än partiledningen ville erkänna.

Det handlar säkert också om de nerskärningar som regeringen har planerat, och som i hög grad drabbar de medborgare som lyfter understöd.

För regeringsarbetet kan partimätningen vara direkt giftig

Att Sannfinländarnas gruppordförande Sampo Terho har ansett det självklart att det är här nerskärningarna ska göras, eftersom staten inte kan minska utgifterna annanstans, har knappast accepterats som sanning av dem som berörs.

Sannfinländarnas ras är nu socialdemokraternas uppgång. Regeringens hot mot facket och avtalsrätten förefaller ha gynnat SDP. Sannfinländarna framstår kanske inte längre i väljarnas ögon som ett arbetarparti.

För regeringsarbetet kan partimätningen vara direkt giftig. På något sätt måste Sannfinländarna återvinna väljarnas förtroende, och inget talar för att det sker med hjälp av ett harmoniskt förhållande till de övriga regeringspartierna.

Diskussion om artikeln