Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fagerholm om det nya förlaget: Äntligen en god nyhet!

Från 2015
Uppdaterad 09.10.2015 11:55.
Monika Fagerholm
Bildtext Författaren Monika Fagerholm tycker att Schildts & Söderströms monopol i den finlandssvenska förlagsbrabschen har varit problematiskt. Nu fyttar hon över till det nya Förlaget.

Det här är något som många har gått och väntat på, både de författare som flyttar till nya Förlaget och de som stannar kvar på Schildts & Söderströms. Monopolet och alternativlösheten har varit olycklig på många sätt, tycker författaren Monika Fagerholm.

- I fyra år har det bara varit dåliga nyheter inom förlagsbranschen – nu kommer det äntligen en god nyhet! säger Monika Fagerholm per telefon från Leros i Grekland.

Fagerholm är en av de författare som kommer att lämna Schildts & Söderströms för det nygrundade Förlaget. Hon har känt av en frustration bland författarna ända sen fusionen mellan Schildts & Söderströms år 2012. Man har ropat uppåt men inte blivit hörda av ledningen.

- Jag tror att vi alla är väldigt lättade. Det finns också något som heter kulturellt kapital i Svenskfinland och vi måste värna om det, kanske har det glömts bort, säger hon.

Enligt Fagerholm innebär grundandet av ett nytt förlag egentligen en återgång till det normala. Monopolet har varit ett undantag, en parentes.

Problem med kommunikationen

Fagerholm har själv suttit med som författarrepresentant i en referensgrupp på Schildts & Söderströms, där tanken var att tillsammans med den litterära chefen och vd:n dryfta de problem som uppstod i och med fusionen av de två förlagen.

- Jag vill inte gräva i det gamla, men det har varit problem med kommunikationen, det har varit svårt att få sin röst hörd. Vi som författare blev onödigt mycket behandlade som barn. Guld och gröna skogar lovades vid fusioneringen, men inga löften har hållits.

Fagerholm är förvånad över att man inte i högre grad lyssnade på den kulturella expertis som författarna besitter.

- Vi är inte dumma. Vi vet mycket om pengar och marknaden och om hur branschen har utvecklats. Men det handlar till syvende och sist om en mänsklig kontakt mellan författaren och förlaget.

Situationen nu blir utmärkt

- Jag tror att vi nu kommer att ha två ganska jämnstarka förlag igen, med många bra författarnamn på båda sidorna. Samtidigt blir det på båda förlagen mer utrymme också för nya röster och förmågor. Och dessutom två utmärkta litterära chefer, Tapani Ritamäki på Förlaget och Anna Friman på Schildts & Söderströms.

Fagerholm kontaktades av Förlaget förra veckan, och har nu följt med diskussionen via sociala medier. Hon tycker att allt verkar seriöst och genomtänkt.

- Det här handlar inte om hämnd eller elakheter, utan om att få till stånd något riktigt bra och seriöst.

Fagerholm har ett långt arbetsförhållande med Tapani Ritamäki och var upprörd över att han avopolleterades som litterär chef på Schildts & Söderströms i våras.

- Det kändes inte som rätt tidpunkt efter den oerhört upprivande hösten, då vi igen som författare fick känna oss maktlösa. Men jag känner idag ingen bitterhet, jag är glad att det blev såhär.

Mer om ämnet på Yle Arenan