Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Den sena skörden fryser i marken

Från 2015
Bildtext Arkivbild. Christer Finne.

De senaste veckornas väder har varit en utmaning för jordbrukarna. Först var det för blött på åkrarna, marken bar inte maskinerna, och nu är det för kallt.

- Det kalla vädret gör att arbetet kommer i gång sent på dagen och då blir det endast några få timmar kvar att skörda före det mot kvällen blir för kallt igen, säger grönsaksodlaren Christer Finne i Solf i Korsholm.

Det har varit minusgrader i skuggan ända till 11-12-tiden på dagen.

- Det börjar vara på gränsen nu om vi klarar av den här kölden, men än så länge har jag inte upptäckt några skador på grönsakerna.

Grönsakerna fryser i landen

Till exempel kan morötterna frysa i toppen om de ligger nära markytan. Dessutom kan blasten fara illa av kölden och det ställer till det vid upptagningen.

- När det blir varmare väder kan blasten gå av och vi tar upp morötterna med maskin via blasten. Enda sättet att få upp dem ur jorden då är handskörd och det tar tid, säger Finne.

Påverkas konsumenterna av de här problemen?

- Jag tror nog att det finns produkter i lagren. Vi har en del, men faktiskt ganska lite på grund av förra veckans blöta åkrar. Vi såg fram emot torrare väder, men då kom kölden.

Hinner ni få upp alla grönsaker?

- Det återstår att se. Vi har ännu 1,5 hektar lök i jorden och det tar två-tre dagar att få upp den. Den är nog annars också ett frågetecken. Kölden kan göra att den har dålig hållbarhet i lagret.

Även sommarens kalla väder försvårade jordbruket i år. Grödorna började växa ordentligt först när värmen kom i augusti. Det gör att också skörden är försenad.