Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna är i chock

Från 2015
Vesa-Matti Saarakkala
Bildtext Jag har fått så mycket skäll för nedskärningarna att jag inte är överraskad, säger riksdagsman Vesa-Matti Saarakkala (Sannf). Kritiken av regeringens nedskärningar har varit stenhård.
Bild: Yle/Mirva Korpela

Sannfinländarna är ett parti i chock i dag. Djupdykningen i den senaste opinionsmätningen förklaras av flyktingkrisen och de nedskärningar som har riktats mot svaga grupper, tror de sannfinländska riksdagsmän som Yle har talat med.

Sannfinländarna backar med dryga fyra procentenheter och det är ett sensationellt ras i understöd från en månad till en annan. Socialdemokraterna går samtidigt framåt med nästan fyra procentenheter.

- Det här är ett uselt resultat, konstaterar riksdagsmannen Mika Niikko som också konstaterar att en nedåtgående trend var att vänta.

"Mycket skäll för nedskärningar"

Det handlar inte bara om hur regeringen har skött flyktingkrisen, utan också om de nedskärningar som har drabbat pensionärer och handikappade. Kritiken på Sannfinländarnas torgmöten har varit stenhård.

- Jag har fått så mycket skäll för nedskärningarna att jag inte är överraskad, säger Niikko. Sannfinländarnas nedgång betyder uppsving för Socialdemokraterna, anser han.

"Kräftgången fortsätter"

Vesa-Matti Saarakkala har varit kritisk till hur Sannfinländarna har skött invandringspolitiken i regeringen. Han tror att Sannfinländarnas kräftgång kommer att fortsätta.

- Nedgången fortsätter då flera nedskärningar genomförs, spår Saarakkala. Trycket på att partiets styrande organ ska ta ställning till om Sannfinländarna kan fortsätta i regeringen ökar hela tiden.

I början av veckan krävde tre av partiets toppnamn att partiets styrelse, fullmäktige och riksdagsgrupp omedelbart ska mötas för att ta ställning till regeringssamarbetet.

Diskussion om artikeln