Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klart: Fotbollspampar stängs av i 90 dagar

Från 2015
Uppdaterad 08.10.2015 15:22.
Sepp Blatter
Bildtext Sepp Blatter stängs av i 90 dagar.
Bild: EPA/WALTER BIERI

Fifas etiska kommitté har stängt av Sepp Blatter, Michel Platini och Jerome Valcke från sina uppdrag i 90 dagar. Korruption och oklarheter ledde till avstängningen.

Blatter fungerar som ordförande för det internationella fotbollsförbundet Fifa, Platini som ordförande för det europeiska fotbollsförbundet Uefa och Valcke däremot som generalsekreterare för Fifa.

Redan på onsdag skrev BBC att Blatter kommer att stängas av, men på torsdag meddelade Fifas etiska kommitté att avstängningen gäller även Platini och Valcke. Dessutom stängs den tidigare Fifa-presidenten Chung Mong-Joon av i sex år.

Enligt the Guardian betyder avstängningen att Blatters dagar som ordförade för Fifa är räknade och att Platini inte kan bli hans ersättare. Kandidaterna för ordförandevalet ska vara klara 26 oktober.

Det afrikanska fotbollsförbundets ordförande Issa Hayatou kommer att fungera som ordförande för Fifa under Blatters avstängning.

Fifas etiska kommitté har samlats på grund av att de schweiziska åklagarmyndigheterna har påbörjat en undersökning om korruptionsskandalen inom fotboll.

Fifa väljer en ny ordförande i februari.