Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mumin är Kaj Korkea-ahos nya chef

Från 2015
Uppdaterad 09.10.2015 14:39.
författaren kaj korkea-aho
Bildtext Kaj Korkea-aho tycker det ska bli spännade att snacka med Sofia Jansson. Vet hon ens om att hon hotat stämma honom?
Bild: Pekka Holmström

För många år sedan hotade Moomin characters med att stämma Kaj Korkea-aho för videon Mumin visar allt. Nu har de grundat förlag, och är alltså i princip Kajs chef.

I februari 2012 slogs förlagen Schildts och Söderströms ihop. Konkurrensen minskade och det har kritiserats sedan dess. Utgående från det är det nya förlaget kanske inte en så stor överraskning som man skulle kunna tro. Förlaget är grundat av av Moomin Characters och den största ägaren är Sophia Jansson som är brorsdotter till Tove Jansson.

En av författarna som nu byter förlag är Kaj Korkea-aho, mannen som gett oss böckerna Se till mig som liten är, Gräset är mörkare på andra sidan, och den alldeles färska Onda boken.

Mumin visar allt

När Ted Forsström (som också gått över till Förlaget) och Kaj gjorde den numera kultförklarade sketchen Mumin visar allt, fick de hem brev från Moomin Characters som hotade stämma killarna ifall de inte tog bort videon. Nu är det här arga företaget i princip Kajs chef.

Skärmdump från videon Mumin visar allt.
Bildtext "Mumin visar allt" fick Moomin characters att gå i taket. De hotade stämma Ted och Kaj om de inte tog bort videorna.
Bild: Skärmdump från Youtube

- Det är väldigt spännande, men jag har ännu inte pratat med Sophia Jansson om saken. Jag vet inte ens om hon minns att det här har inträffat, jag antar att vi inte är de enda som de hamnat att tillrättavisa genom åren. Men visst är det ett roligt sammanträffande och jag antar att det kan bli till ett intressant samtal mellan oss i framtiden, säger Kaj.

Trots att det nya förlaget ägs av ett företag som tidigare hotat att stämma Kaj, tvekade han inte en sekund när erbjudandet att byta förlag lades framför honom. Orsaken stavas: redaktörer. Det var nämligen Kajs redaktörer Tapani Ritamäki och Sara Enholm Hielm som ringde honom och sa att de sagt upp sig för att starta ett nytt förlag.

- Sara har varit redaktör för alla mina tre romaner och Tapani har också varit min redaktör och var den som scoutade mig till det som i tiderna var Söderströms förlag. Det är klart jag hänger med dem, säger Kaj.

Finlandssvensk litteratur över hela världen

Det är svårt att säga exakt vad det nya förlaget innebär för dig som läsare, men Kaj hoppas på att få en bredare spridning på litteraturen.

- Det pratas om att de ska utnyttja Mumins distributionskanaler ute i världen. I bästa fall innebär det här att ännu fler människor än tidigare kommer att ha möjlighet att läsa finlandssvensk litteratur, säger han.

Beroende på hur Förlaget profilerar sig så får vi kanske också en bredare litteratur och en satsning på olika former av böcker, tror Kaj.

I bästa fall innebär det här att ännu fler människor än tidigare kommer att ha möjlighet att läsa finlandssvensk litteratur.

- En sak som är helt klar är att konkurrensen förändras. Att vi nu har två stora förlag är bra för läsarna, litteraturen och författarna.

Utökad konkurrens förutsätter att båda förlagen måste klara sig. Schildts & Söderströms förlorar ändå en hel del av sina stora författare.

- Schildts & Söderströms har inte bara stått på ett ben, alltså på det skönlitterära. De har en historia med läromedelsproduktion som ännu är en stor del av deras omsättning, säger Kaj.

Han påpekar också att de ägs av Konstsamfundet och Svenska litteratursällskapet, så där har de en ekonomiskt stabil grund.

- Jag har ingen orsak att tro att det här skulle göra att de går under.

Kaj tror inte heller det här kommer påverka hans böcker på något sätt.

- Det är sällan som läsare bryr sig om vilket förlag som ger ut boken, det är mest ett ärende som författaren och förlaget tänker på, säger han.

Ingen extra Mumingrafik eller så i böckerna alltså. Skönt.

Ingen dramatisk kulturkupp

Det kan kännas som en kulturkupp när en stor mängd kända författare nu flyttat över till Förlaget. Det bubblar lite i kulturdammen, men hur stor dramatik finns det nu inom författarkretsarna i Svenskfinland?

- Många är hemskt glada för det som hänt eftersom de upplevt att vi behöver två stora förlag. En del har redan meddelat att de är nöjda över att stanna kvar på Schildts & Söderströms. Jag antar att en hel del blir kvar, och det är ju också så det ska vara.

Kaj tror att om allt går som alla hoppas på, ska resultatet vara att vi har två starka förlag som båda publicerar litteratur på svenska.

Jag har svårt att tro att någon skulle gått bakom någons rygg eller försökt locka med något.

Så inga hemliga möten där folk försöker värva över de sista stora namnen?

- Det tror jag inte. Jag tror nog allt skett i god sed utan fult spel. Jag har svårt att tro att någon skulle gått bakom någons rygg eller försökt locka med något. Det är nog bara så att omständigheterna har presenterats och så har författarna gjort eller ska snart göra sina val.

Vi önskar båda förlagen lycka till, och önskar djupt att vi får hänga med på Kajs kommande utvecklingssamtal med chefen Sophia Jansson.

Mer om ämnet på Yle Arenan