Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ingen bitterhet, men förvåning på Sets

Från 2015
Uppdaterad 09.10.2015 11:54.
schildts & söderströms
Bildtext På ett personligt plan känns det aningen sorgligt, säger Elisabeth Jansson på Schildts & Söderströms förlag.

På Schildts och Söderströms förlag på Bulevarden i Helsingfors rådde en rätt dämpad stämning på torsdagen. Elisabeth Jansson, som är informationschef, säger att beskedet om grundandet av ett utbrytarförlag kom väldigt plötsligt och att informationsgången var bristfällig.

- Vi visste inte om det här, vi är förvånade. Två personer som lämnade förlaget meddelade oss igår (onsdag) – resten har vi kunnat läsa i pressen, säger informationschef Elisabeth Jansson på Schildts & Söderströms.

Hon syftar på förlagsredaktörerna Sara Enholm-Hielm och Tapani Ritamäki, som flyttar över till det nya förlaget – Förlaget. Listan på avhoppade författare nådde alltså Schildts och Söderströms via medier.

schildts & söderströms, böcker
Bildtext Det är mycket på gång, man hinner inte fundera så mycket, säger Elisabeth Jansson om stämningen på Sets.

När det är fråga om förlag så är författarna inte i ett anställningsförhållande, utan det är vanligt att man ger ut böcker på olika förlag. Ett byte behöver därför inte vara slutgiltigt, säger Jansson.

- Förlagsbranschen är turbulent, det har den alltid varit. Kanske det hör till. Vi jobbar vidare, det är mycket på kommande nu med rättighetsmässa i Frankfurt och bokmässa i Helsingfors. Man hinner inte fundera så mycket.

Sets fortsätter att odla författarskap

Jansson säger att man visst kan se det som att konkurrens mellan två finlandssvenska förlag ger en högre kvalitet. Hon är ändå nöjd över att Schildts & Söderströms solida institutionella ägare garanterar den fortsatta verksamheten.

- Att bygga upp ett författarskap är långsiktig verksamhet. Vi har möjligheten att fortsätta odla författarskap, det är vår styrka.

Personalsituationen och frågan om eventuella nyanställningar efter att Enholm-Hielm och Ritamäki lämnar Schildts & Söderströms kommenterar Jansson försiktigt positivt.

- På läromedelsutgivningen finns det folk, där går det faktiskt bättre än tidigare. Om två redaktörer sedan byter arbetsplats på allmänna sidan så…. Vi har ju flera redaktörer som jobbar för fullt på sina manuskript nu, den frågan får vi återkomma till senare.

Ingen lojalitetskonflikt

Elisabeth Jansson säger att hon är glad över att hon inte visste något om planerna på förhand.

- Som arbetskamrat är jag tacksam för att jag inte hamnade i en lojalitetskonflikt mellan förlaget och de personer som lämnar förlaget.

Schildts & Söderströms kommer att fortsätta jobba med både gamla och nya författare, även sådana som meddelat att de byter till det nya Förlaget.

- Vi försöker hjälpa dem att sälja böcker och få synlighet, till exempel har vi redan ordnat mycket program för dem på bokmässan. Vi fortsätter helt som vanligt. Från förlagets sida finns ingen bitterhet.

Hur är det på ett personligt plan?

- När det gäller vissa personer känns det aningen sorgligt, personer man är van vid att jobba intensivt och nära med. Men vi kanske ses igen.