Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Gubbar som var bra på att luras

Från 2015
Gregor MacGregor och Victor Lustig
Bildtext Gregor MacGregor och Victor Lustig var två gubbar som kunde det här med att luras.
Bild: Yle/public domain

Föreställ dig att en man ringer dig och vill sälja Eiffeltornet. Han heter Victor Lustig. Vi listar några av historiens mest pinsamma och mest framgångsrika lurendrejare.

Det är inte bara tyska bilmärken som kan det här med att luras. Vi har listat på några historiska gubbar som lyckats lura folk från 1800-talet och fram till 1980-talet. Det här är våra favoriter.

1820: Gubben som hittade på ett land

Gregor MacGregor
Bildtext Gregor MacGregor kom undan med att hitta på ett land.
Bild: wikimedia commons

I mitten av 1800-talet lyckades Gregor MacGregor lura britter och fransmän att investera i kolonin Poyais som han själv sade sig styra. Han lyckades till och med få ett hundratal skottar att ge sig iväg för att kolonisera landet.

Nackdelen med affären var att landet inte fanns. MacGregor hade hittat på Puyais för att tjäna pengar. Den största delen av de som gav sig iväg för att söka upp kolonin dog under letandet efter kolonin. Man skulle tro att de som överlevde var bittra men en del av dem försökte till och med försvara MacGregor i den brittiska pressen. De kunde helt enkelt inte tro att de blivit lurade.

1925: Gubben som sålde Eiffeltornet

Eifeltornet
Bildtext Idag känns det löjligt att någon lyckats sälja Eiffeltornet, men på Victor Lustigs tid var tornet ett föråldrat monument från världsutställningen i Paris.
Bild: Montage: YLE Foto: Oliver Weiken / EPA

Skulle du lita på en man som heter Victor Lustig? Den här tjeckoslovaken var en mästare på att lura folk. 1925 lyckades han till och med sälja Eiffeltornet. Lustig hade läst en artikel där tornets framtid diskuterades. Tornet kostade staden en massa pengar och höll på att förfalla. Lustig kom på att han kunde lura någon att köpa tornet trots att han så klart inte ägde det.

Lustig kontaktade en mängd skrothandlare och presenterade sig som generaldirektör för post och telegrafstyrelsen. Hans uppdrag var att sälja Eiffeltornet. Han lockade skrothandlarna till ett affärsmöte i ett av stadens finaste hotell och förklarade att omständigheterna gjorde att affären måste hållas hemlig så länge som möjligt.

Den skrothandlare som nappade på kroken och köpte Eiffeltornet av Lustig lär ha tyckt att affären var så pinsam att han aldrig gick till polisen.

1970: Gubben som kunde böja teskedar

Illusionisten och magikern Uri Geller gjorde karriär på att läsa tankar och böja metallbestick med tankens kraft. Han var ett fenomen och en superstjärna som tjänade stora pengar.

Uri Gellers karriär och trovärdighet fick sig minst sagt en törn när han var med i The Tonight Show. Det här är en bit pinsam tv-historia som faktiskt är lite jobbig att titta på om man har lätt för att skämmas. Uri Geller tappar konceptet när värden Johnny Carson vill att han ska böja skedar som Carson själv hade valt ut.

I vanliga fall hade Geller givetvis med sig egna skedar.

Skeptikern James Randi var med och avslöjade Uri Geller.

Läs mer om honom här.

1980: Gubbarna som inte var med i bandet

Tyska Milli Vanilli gjorde en världssuccé i slutet av 1980-talet med låtar som Girl You Know Its True. Problemet var att killarna på skivomslaget inte sjöng på skivan. Efter några playbackframträdanden och möten på väldigt knagglig engelska blev folk misstänksamma och det visade sig till slut att frontfigurerna inte hade något alls att göra med musiken på hitlåtarna. De var bara ansiktet utåt.

Milli Vanilli torde vara det enda bandet i världshistorien som tvingats lämna tillbaka en Grammy. Pinsamt.