Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flyktingar som vill starta eget kan få finansiering

Från 2015
Uppdaterad 08.10.2015 20:46.
eurosedlar i plånbok
Bildtext Finansiärerna är redo att öppna plånboken för asylsökande med pappren i skick som vill starta eget.
Bild: Yle Åboland

Finnvera och Nordea ställer sig positiva till en lättare integreringsmodell som bland annat ska stöda flyktingar att bli egenföretagare. Det är möjligt att få finansiering så länge pappren är i skick.

- Det är absolut möjligt att få finansiering men det gäller att ha ett giltigt uppehållstillstånd och en fungerande företagsidé, säger Jan Söderholm som är regionchef för Nordea i Åbo. Det är samma kriterer för vem som helst som vill starta eget.

Kriterierna lika för alla

Vid Finnvera som är statens specialfinansiär förhåller man sig lika positivt som Nordea till att finansiera de flyktingar som fått uppehållstillstånd med att bli egenföretagare.

- Vi har vissa kriterier som ska uppfyllas men de är lika för alla och det är ingen skillnad vare sig du kommer från Irak eller Finland, säger finansieringschef Mårten Rosenberg vid Finnvera. Vi finansierar redan nu många personer med invandrarbakgrund som är företagare inom olika branscher.

Mårten Rosenberg
Bildtext Finansieringschef Mårten Rosenberg manar alla flyktingar som har fått uppehållstillstånd och vill starta eget att ta kontakt.
Bild: Yle/Nina Bergman

Inga pengar utan fungerande idé

Finnvera är ingen penningautomat men är mer än gärna med och finansierar goda affärsidéer som bidrar till sysselsättningen.

- Vi har dessutom muskler på ett helt annat sätt än banksektorn och är från fall till fall beredda att ge finansiering även på lösare grunder, säger Rosenberg. Tror vi på idén så går det nog att få pengar.

För dem som tar kontakt gäller det att kunna uppvisa att man inte har kreditproblem, betalninganmärkningar eller andra problem som kan leda till att företaget inte klarar sig.

Entreprenören Timo Ketonen hjälper uppstartföretag att nå framgång
Bildtext Företagaren Timo Ketonen tycker att tanken med en lätt integreringsmodell i princip är god.
Bild: Yle/Maria Nylund

- Det är förstås alltid en risk men så länge företagsidén håller är vi nog beredda att ta en liten risk, säger Rosenberg.

Tanken god men frågetecken finns

Den lätta integrationsmodellen är ännu på idéstadiet men kan tas i bruk ganska snabbt om den får grönt ljus. Meningen är att den ska tillsammans med myndigheterna bestå av ett nätverk av representanter från näringslivet, tredje sektorn, arbetsmarknadsparterna samt frivilliga.

Timo Ketonen är företagare och är i princip positivt inställd till att skapa en lättare integrationsmodell.

- Tanken i sig är god och jag tror ganska starkt på det att för att komma in i svängarna behövs ett arbete oavsett hur det ser ut, säger Ketonen. Men hur allt ska finansieras är sedan en annan femma och det måste nog klarna vilken statens roll är före jag är beredd att axla ett större ansvar.

Finland fjärde bäst på integrering