Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lappträsk fick ett hemtrevligt arbetsrum

Från 2015
Uppdaterad 08.10.2015 23:52.
mari savio
Bildtext En av initiativtagarna, Mari Savio.
Bild: Yle/Stefan Härus

Vägg i vägg med biblioteket i Lappträsk - kommunens vardagsrum - har några entusiastiska kommuninvånare öppnat ett arbetsrum.

Utrymmet heter "Hela byns arbetsrum" och är öppet för alla. Tanken är att det ska finnas ett öppet utrymme där man kan syssla med olika saker, ingen skillnad vad och oberoende av ålder. Speciellt vill man vända sig till dem i Lappträsk som distansarbetar. Istället för att arbeta ensam hemma, kan man ta sig till Hela byns arbetsrum och arbeta där. Också företagare, studerande, pensionärer och arbetslösa kan hitta ett tillhåll i Hela byns arbetsrum. Det finns arbetsbord, kök, kontorsmaskiner av olika slag och wi-fi.

lappträsk bibliotek och hela byns arbetsrum
Bildtext Hela byns arbetsrum finns vägg i vägg med biblioteket.
Bild: Yle/Stefan Härus

- Jag har ingen aning om hur mycket folk och hur många olika talkokrafter som jobbat på med att få utrymmena i skick, säger en av idékläckarna och initiativtagarna, Mari Savio.

Kostnader: Noll

Allt är fixat med nollbudget. Inte enbart arbetet men också den rekvisita som finns i utrymmena. Kopieringsmaskiner, symaskiner, bord, stolar, heminredningsprylar av allehanda slag - allt är sponsrat och ingenting har kostat någonting.

- Färgen på väggarna fick vi också gratis och vi är riktigt rörda över den generositet som många företagare och privatpersoner visat i och med att de bidragit med material eller av sin egen tid, säger Savio.

hela byns arbetsrum i lappträsk
Bildtext Syjuntans rum.
Bild: Yle/Stefan Härus

Renovering dag och natt

Initiativtagarna började med att undersöka hur kommunens syjunta och de distansarbetande kunde stöda varandra och hur det lediga utrymmet vägg i vägg med biblioteket kunde fungera. Gruppen kontaktade också kommunstyrelsen och undrade om kommunen kunde upplåta utrymmena och stå för lokaliteternas driftskostnader.

- Det gick vägen och i några månader har vi nu renoverat - dag och natt, säger Savio.

trådrullar
Bildtext Syjuntans rekvisita.
Bild: Yle/Stefan Härus

Vi är kommunen

Den andra initiativtagaren - Heidi Norra - säger att utrymmet nog i princip är en kommunal tjänst som Lappträsk bjuder på.

- Det är ju inte alltid som kommunen kan sträcka sig till att erbjuda allt som kommuninvånarna önskar sig eller pekar på. Kommunen är ju egentligen vi kommuninvånare, så nog ska vi väl själva någongång kunna fatta penseln och få det att hända, säger Norra.

heidi norra i hela byns arbetsrum i lappträsk
Bildtext Den andra initiativtagaren, Heidi Norra.
Bild: Yle/Stefan Härus

Också kurser

Förutom att det är en samlingsplats för syjuntan och för kommunens distansarbetare, så är platsen också en form av kursgård. Bland annat kommer en kurs i engelska att köra igång.

- I och med att det är så många olika intressegrupper och branscher som kommer att mötas i Hela byns arbetsrum, så blir det något av en företagskuvös. Vem vet vad som kommer att skapas och utvecklas runt kaffebordet, säger Salo.

svarta tavlan i hela byns arbetsrum i lappträsk
Bildtext En kurs i engelska ska köra igång.
Bild: Yle/Stefan Härus

Ny serviceform

Vilken är då kommunens roll - förutom att kommunen står för internetförbindelse och elektricitet?

- Det här är en helt ny serviceform för kommuninvånarna. Här ska man kunna dra nytta av den know-how som kommuninvånarna besitter på olika områden. Ensamma hade vi inte fått igång det hela så här snabbt. Det krävdes nog att det gjordes just så som det gjordes - med talkokrafter och med hjälp av sponsorer, säger kommundirektör Tiina Heikka.

lappträsks kommundirektör tiina heikka 08.10.15
Bildtext Kommundirektör Tiina Heikka.
Bild: Yle/Stefan Härus

Arbete i förändring

Kommundirektör Heikka tror att ett koncept av det här slaget hör framtiden till.

- Om vi tänker oss hur arbetet och dess former är under ständig förändring, så är det här definitivt ett framtida koncept. Här i Lappträsk arbetar ju många med distansarbete. Här kan man ändå få uppleva arbetsgemenskap och få stöd i sina projekt. Här kan man dela med sig av sitt kunnande, säger Heikka.

Hela byns arbetsrum kommer att vara öppet under vardagar mellan klockan 9 och 16.