Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Överraskande många vill hjälpa till på sjukhus utan lön

Från 2015
Uppdaterad 09.10.2015 08:06.
Personal vid Malms sjukhus
Bildtext Sjukhuspersonalen gläds över det stora intresset för frivilligarbete. På bilden Katriina Gåsman, Eliisa Iivanainen (koordinator för frivilligarbetet), Maritta Lindholm, Katariina Jantunen (bakom), Marianne Särkiluoto och Jaana Rautiainen.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Överskötare Katariina Jantunen hade väntat sig att ett tiotal var intresserade av frivilligarbete på Malms sjukhus i Helsingfors. 65 personer kom ändå på stadens informationsmöte om frivilligarbetet.

- Vi överraskades av det stora intresset. Frivilligarbete har diskuterats mycket i offentligheten under den senaste tiden och vi funderade på om det ännu finns intresserade. Vi är förvånade och glada, säger Jantunen.

På torsdag kväll ordnades ett informatiosnmöte om frivilligarbete på Malms sjukhus i Helsingfors. Det är första gången som stadens social- och hälsovårdsverk ordnar frivilligarbete i samband med jourverksamhet på ett sjukhus.

- Vi vill starta upp ny verksamhet i det nya sjukhuset i Malm. Vi fick idén i vintras och funderade då på hur vi starkare kan skapa samhörighet kring sjukhuset. Det här är något som kan vara till nytta för våra patienter. Det är hektiskt på jouren och personalen har inte tid för alla.

Vi har ganska strikt personaldimensionering och allt extra arbete lämnas ogjort. Det finns inte tid att sitta med patienter och prata.

― Överskötare Katariina Jantunen

"Handlar inte om ekonomi"

- Vi har ganska strikt personaldimensionering och allt extra arbete lämnas ogjort. Det finns inte tid att sitta ner och prata med patienter. Arbetet är väldigt koncentrerat till sjukvård och medicinering, säger Jantunen.

Borde det inte vara personalen som sköter patienterna och inte frivilligarbetare?

- Också i framtiden är det personalen som har hand om patienterna. Frivilligarbetarna ger av sin tid och stöder patienterna vid sidan om.

Finns det en ekonomisk aspekt i och med att det inte finns pengar att öka personalstyrkan så tar staden istället frivilliga som jobbar gratis?

- Det har inte varit en motivering till frivilligarbetet. Det handlar mer om att vi ger ett kvalitativt mervärde och gör det möjligt för frivilliga att stöda patienterna. De kan dricka kaffe med dem eller läsa tidningen. Det handlar inte om ekonomi.

Malms sjukhus
Bildtext Malms sjukhus öppnade på nytt efter en renovering i november i fjol.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

"Jag kan sjunga, skådespela och läsa dikter"

Bland de 65 personer som samlades på torsdagskvällens möte fanns både gamla och unga, män och kvinnor och personer med olika etnicitet. Yle Huvudstadsregionen snappade åtminstone upp att en av dem pratade svenska. Jantunen säger att det inte går att garantera att en del av frivilligarbetarna talar svenska.

Jag kan ge allt av mig själv. Jag kan sjunga, skådespela och läsa dikter.

― Marjut

En av dem som vill jobba som frivilligarbetare är Marjut. Hon har i flera repriser jobbat som frivilligarbetare. Bland annat i Tervalampi rehabiliteringscentrum i Vichtis och med tidigare drogmissbrukare.

- Jag kan inte bara vara utan tycker om att göra saker. Jag tycker om jouren där det är snabbt tempo och händer saker.

Vad kan du ge jouren vid Malms sjukhus?

- Allt! Jag kan ge allt av mig själv. Jag är en positiv person och kommer överens med andra. Jag kan sjunga, skådespela och läsa dikter.

Blivande närvårdare vill ha erfarenhet

Timo har tidigare jobbat med mentalvårdspatienter och vill nu ge av sin tid till Malms sjukhus.

Jag har tidigare varit hemvårdare och vill hjälpa till. Jag läser mycket och kan läsa böcker, dikter och tidningar för patienterna.

― Sinikka

- Jag ville komma och se vad frivilligarbete på sjukhus går ut på. Min livssituation ger också möjlighet till det här. Jag är deltidspensionär. Jag kan ge av min tid och hjälpa till med små saker, säger han.

Sinikka har aldrig tidigare varit frivilligarbetare.

- Jag är nu pensionär och har tid. Jag har tidigare varit hemvårdare och vill hjälpa till. Jag läser mycket och kan läsa böcker, dikter och tidningar för patienterna.

Sumanasiri studerar till närvårdare på Diakonissanstalten i Helsingfors.

- Jag vill ha mer erfarenhet av branschen och vill därför jobba som frivilligarbetare. Jag har inte tidigare varit frivilligarbetare och är lite nervös. Men jag ska se vad det ger.