Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mazzarella är trogen Schildts & Söderströms

Från 2015
Uppdaterad 21.10.2015 16:06.

När det nya finlandssvenska bokförlaget Förlaget gör entré i bokbranschen, tar många finlandssvenska stjärnförfattare till flykten och lämnar Schildts och Söderströms förlag. Den finlandssvenska författaren och före detta professorn i litterturvetenskap Merete Mazzarella väljer däremot att stanna kvar.

Merete Mazzarella deltar inte i författarflykten. Hon har fortfarande förtroende för Schildts & Söderströms, men framför allt för den litterära chefen Anna Friman, som enligt Mazzarella representerar en yngre generation med goda kontakter.

- För min del har jag ett mycket starkt förtroende för min redaktör, som var min redaktör också innan hon blev litterär chef. Hon är en litterär chef i tiden och jag tror att hon kommer att göra ett mycket bra jobb, säger Mazzarella.

Författarflykten beror på bristande förtroende

Men alla författare besitter inte samma förtroende för Schildts och Söderströms som Mazzarella. Inte sedan tidigare litterära chef Tapani Ritamäki blev utbytt av nuvarande litterära chef Anna Friman.

Enligt Mazzarella hade många författare starkt förtroende för Ritamäki och de upplevde att han blev överkörd i samband med omplaceringen.

- Jag tror att många författare upplevde att det här inte hanterades alldeles elegant, säger Mazzarella.

Författarna följde Ritamäki

När Tapani Ritamäki rekryterades till det nya Förlaget var det enligt Mazzarella många författare som följde med.

Personligen tycker Mazzarella att det nya Förlaget är intressant.

- Om det är så att Svenskfinland klarar två förlag, så tycker jag att det är ypperligt. Det är alltid bra att författare har mer än ett förlag att gå till, säger hon.

Samtidigt påminner hon om att sammanslagningen av Schildts & Söderströms förlag berodde på just ekonomiska problem inom bokbranschen.

- Det är ju så att finlandssvensk skönlitteratur inte lär gå med vinst om man verkligen vill ge ut kvalitetslitteratur, säger Mazzarella.

Vilket förlag som får ge vika om det inte finns underlag för två förlag att ro i land sin verksamhet i Svenskfinland, kan Mazzarella inte spekulera i. Ett förlags framgång hänger i alla fall inte endast på författarnas talang, anser hon.

- Det handlar om professionalism hos ledningen men också hos marknadsförare och annan stödpersonal, säger Mazzarella.

Hur Schildts och Söderströms förlag förhåller sig till författarflykten kan du se i tv-nytts inslag på arenan.