Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mari Koli och Fredrik Rahka blickar framåt

Från 2015

Obs debatt gästades på torsdagen av Schildts & Söderströms vd Mari Koli och nya Förlagets vd Fredrik Rahka.

Rahka säger att allt gått väldigt fort.

- Jag har jobbat som vd i nio dagar. Diskussionerna om Förlaget inleddes i början av hösten, efter det sade jag upp mig på Otava och nu är vi här.

Rahka säger att ett nytt förlag som ger ut svenskspråkig litteratur i Finland behövdes eftersom det funnits en negativ diskurs inom bokbranschen.

- Det behövs en mer positiva anda, säger Rahka.

Mari Koli vid Schildts & Söderströms välkomnar konkurrensen,

- Jag ser inte att det här ändrar vår verksamhet i nuläget. Det är bra med konkurrens, både inom konst och i affärsvärlden.

Enligt Fredrik Rahka kommer hela den svenskspråkiga litteraturkonsten nu att få ett tillskott.

- I och med den nya aktören Moomin Characters kommer nya pengar in i branschen. Det finns möjligheter att få tillväxt till stånd, tror Rahka.

Hur långsiktigt kan man räkna med finansiering för den finlandssvenska litteraturen?

- Moomin Characters har vuxit väldigt mycket vilket baserar sig på Tove Janssons framgång, hennes böcker säljer fortfarande. Under de senaste åren har Moomin Characters vuxit ute i världen. Det kapitalet som används för Förlaget kommer från den här tillväxten, säger Rahka.

Mari Koli hoppas att det går bra för båda förlagen i framtiden. Enligt henne är den stora utmaningen för båda förlagen att få finlandssvenskarna att köpa mera böcker och finlandssvensk litteratur.

Rahka håller med och lägger till att det också finns mycket människor utanför Finlands gränser som kan ta del av den finlandssvenska litteraturen.

- Näthandlar och direktförsäljning möjliggör det här och Förlaget vill satsa på detta i högre grad, säger Rahka.

Mer om ämnet på Yle Arenan