Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sen kvittering sved – Finland tappade ståtlig seger på stopptid

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Finländarna deppar efter Rumäniens sena kvittering.
Bildtext Finländarna deppar efter Rumäniens sena kvittering.
Bild: Lehtikuva

Finland gjorde sin bästa halvlek i hela kvalet och var på väg mot tre poäng i Bukarest. Men på tilläggstid kvitterade Rumänien till 1–1 och släckte en gång för alla det blåvita hoppet om EM 2016.

Rumänien var obesegrat hittills i kvalet och Finlands fotbollslandslag hade aldrig lyckats slå rumänerna på tio försök.

Men efter en mållös första halvlek där Rumänien hade de farligaste chanserna gjorde Finland en urstark andra halvlek, och var som belöning mycket nära att få med sig tre poäng.

Joel Pohjanpalo gjorde sitt tredje mål på tre kvalmatcher när han förde upp Finland i ledning i den 67:e minuten efter briljant förarbete av Teemu Pukki.

Påtagligt finländskt självförtroende

Med en bortaledning i ryggen hade Finland gott om chanser att göra ett andra mål, bland annat kunde Teemu Pukki mycket väl ha fått en straffspark när han fälldes av det rumänska försvaret.

Finland spelade respektlöst och påhittigt, med ett påtagligt självförtroende.

Men på tilläggstid slog Rumänien till. Den suveräna finländska målvakten Lukas Hradecky tvingades släppa en retur som slogs i mål av Ovidiu Hoban.

Chansen att bli trea borta

Slutresultatet 1–1 betyder att Finlands chans att ta en plats bland de tre bästa i gruppen försvann, då Ungern samtidigt vände underläge och slog Färöarna med 2–1.

– Mest av allt grämer jag mig. När man tänker på utgångsläget var det ett bra resultat, vi spelade mot laget som är 13:e på världsrankningen. Men segern var så nära, sammanfattade landslagstränaren Markku Kanerva.

Finland har tagit sju poäng av nio möjliga sedan Kanerva tog över som tillfällig tränare.

Finland blir gruppfyra

Men den finländska uppryckningen kom för sent, och det är inför den sista omgången klart att Finlands slutplacering i gruppen blir fyra.

– Vi är besvikna. Men jag kan inte vara annat än stolt över killarna, vi hade chanser att göra vad som helst. Laget kämpade och vi hade en tro på att vi kan vinna det här också, sade Finlands målvaktsklippa Lukas Hradecky.

– Resultatet ser bra ut, men en bra kämpainsats räckte inte till mer än oavgjort, sade Hradecky.

Rumänien–Finland 1–1 (0–0)

67 min 0–1 Pohjanpalo
90+1 min 1–1 Hoban

Finlands laguppställning:

Hradecky
Uronen
Arajuuri
>> 62 min Toivio
Moisander
Arkivuo
>> 64 min Jalasto
Halsti
Hetemaj
Ring
Pohjanpalo
>> 77 min Hämäläinen
Pukki

Ungern–Färöarna 2–1 (0–1)
Nordirland–Grekland 3–1 (1–0)