Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny samlingsregering kunde råda bot på kaoset i Libyen

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Flyktingar ombord på ett tyskt örlogsfartyg 30 sjömil utanför Tripoli.
Bildtext Kaoset i Libyen har bidragit till den aktuella flyktingkrisen. På bilden flyktingar ombord på ett tyskt örlogsfartyg utanför Tripoli.

FN föreslår en ny samlingsregering för Libyen efter månader av svåra förhandlingar. Militanta ledare för olika fraktioner kan ännu sätta käppar i hjulet för planen.

- Efter ett år av den här processen, efter att ha arbetat med över 150 libyer från alla regioner så har nu äntligen det ögonblick kommit då vi kan föreslå en nationell samlingsregering, sade FN-sändebudet för Libyen, Bernardino León vid en presskonferens i Marocko sent på torsdag kväll.

Läget i Libyen urartade i våldsamt kaos rätt snart efter att diktatorn Muammar Gaddafi störtades för fyra år sedan med stöd av Nato.

Landet har nu två rivaliserande regeringar. Den internationellt erkända regeringen flydde till Tobruk, i östra Libyen i fjol somras efter att islamistiska milisförband hade tagit över parlamentet i huvudstaden Tripoli och bildat sin egen regering och sitt eget parlament där.

En samlingsregering kunde bromsa IS och flyktingströmmen?

Enligt det nya FN-förslaget ska den kommande samlingsregeringen ledas av Fayez el-Sarraj som nu ingår i parlamentet i Tripoli. I planen ingår tre vice premiärministrar som representerar östra, västra och södra Libyen. På den nya ministerlistan finns också två kvinnor.

Ministerlistan har godkänts av förhandlarna, men förslaget måste ännu godkännas av de två regeringarna och parlamenten. Speciellt i Tripoli befaras flera militanta ledare ännu ha sina egna krav som kan ödelägga hela planen.

USA:s utrikesminister John Kerry och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har uppmanat de två rivaliserande regeringarna att handla snabbt och sluta en överenskommelse. De varnade för att instabiliteten i landet ger utrymme för extremistgrupper som Islamiska staten att expandera.

Kaoset i Libyen har också öppnat dörrarna för flyktingsmuggling och flyktingströmmen mot Europa.