Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Pengarna styr då Katkon stängs”

Från 2015
Uppdaterad 10.10.2015 06:45.
-
Bildtext Daniela Andersson och Robert Lindberg.
Bild: Yle

Är det missbrukarens väl eller pengarna som är i fokus då avvänjningscentralen i Ekenäs stängs? Det frågar sig Yle Västnylands Fredagssnackare Robert Lindberg.

Raseborg ska alltså satsa på öppen vård för missbrukare i stället för avdelningsvård.

- Det är ju bra att satsa på öppen vård om det verkligen är det bästa för de flesta klienter. Här läser jag ändå mellan raderna att det man främst är intresserad av är att spara pengar, säger Lindberg.

Öppen vård behöver också nattjour

Daniela Andersson håller med Lindberg och konstaterar att det är avigt att staden räknar med att det behövs mindre personal om man satsar på öppen vård.

- Man måste ju också inom den öppna vården ha någon som kan ha jour för missbrukarna som behöver hjälp på natten. Det blir väl så att de klienterna i stället riktas till vanliga jourer på hälsovårdscentraler. Det finns missbrukare som behöver hjälp genast. Ska de då köa på hvc-jouren med folk som har brutit benet?

Ogenomtänkt plan

Andersson tror att staden inte har tänkt igenom det här ordentligt.

- Öppen vård är jättebra, men hemmet är kanske inte den bästa platsen för en som har stora problem med missbruk. Där är kanske kompisarna som också missbrukar. Där är det ju enklare att falla tillbaka. För många är det väldigt bra att komma bort hemifrån.

Yle Västnylands Fredagssnackare den 9 oktober var Karisbon Robert Lindberg som doktorerar i historia vid Åbo Akademi och Ingåbon Daniela Andersson som är chefredaktör för tidningen SOS Aktuellt.

Andra samtalsämnen under Fredagssnacket var minnesmärket vid Boulevarden i Hangö och Sannfinländarnas väljarstöd som rasat på bara en månad.

Fredagssnack podcast: Robert Lindberg och Daniela Andersson fredagssnackar den 9 oktober

16:39

Effektivera!

Diskussion om artikeln