Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Ingen överraskning att stödet för oss minskat"

Från 2015
Uppdaterad 09.10.2015 17:33.
Maria Tolppanen
Bildtext Maria Tolppanen
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Det var ingen överraskning för sannfinländska riksdagsledamoten Maria Tolppanen i Vasa att stödet för partiet minskar. Det är första gången Sannfinländarna sitter i regeringen och två stora frågor dominerar samhällsdebatten.

Enligt Tolppanen har flyktingfrågan och arbetslösheten påverkat gallupens resultat.

- Vi varnade för att flyktingfrågan skulle bli ett problem, men ingen ville lyssna på oss och nu är vi här, säger Tolppanen.

Politiken i Finland är enligt Tolppanen för högerinriktad.

- Regeringen kan inte hindra arbetsgivare och arbetstagare från att ingå kollektivavtal. Man kan inte stifta lagar som står över kollektivavtalen och fackföreningarnas och arbetarnas rättigheter.

Många ministrar högerinriktade

Många av regeringens ministrar är enligt Tolppanen högerinriktade. Samlingspartiet och Centerns ministrar Sipilä, Berner och Rehn driver enligt Tolppanen en för högerinriktad politik.

- Fastän Sannfinländarna har fyra ministrar räcker det inte. Regeringen borde lyssna på majoriteten i landet.

Enligt Tolppanen gick Sannfinländarna till val på flyktingpolitik och på att öka antalet arbetsplatser.

- Om du arbetar måste din lön vara så hög att man kan leva på den. Många i Finland i dag har inte tillräckligt med pengar. Det måste vi göra något åt.

Tolppanen är missnöjd med hur Sannfinländarna har stått emot högervindarna i regeringen. Inom Sannfinländarna finns både höger- och vänsteråsikter.

- Nu har arbetarna sagt sin åsikt och vi måste titta oss själva i spegeln och tänka på vad vi har gjort.

Kan lämna partiet

För Tolppanen själv gäller det nu att fundera på om hon ska finnas kvar i partiet.

- Jag har sagt att om partiet uttrycker rasistiska åsikter lämnar jag partiet. Jag är inte rasist. Och om vi glömmer arbetarna måste jag fundera på om Sannfinländarna är mitt parti.

Tolppanen säger att arbetsgivarorganisationen EK, Finlands näringsliv kanske har rätt i att det skulle gå bättre för Finland om samhällsfördraget genomförs.

- Men jag tycker att priset är för högt. Vi måste högakta arbetarna och komma ihåg att vi inte har någonting utan arbetarna.

Problemet med flyktingpolitiken är, enligt Tolppanen, inte Sannfinländarnas fel.

- Problemet finns i hela Europa och det kan vi inte göra något åt. Vi kan inte ensamma stänga våra gränser och vakta dem med vapen. Vi måste komma överens med Irak och Somalia om att en del flyktingar kan återvända hem.

Regeringen behöver tid

Tolppanen vädjar till väljarna om att ge regeringen och riksdagen tid för att lösa problemen i Finland.

- Jag förstår att folk är arga för att också vi sannfinländare har glömt bort deras problem, säger sannfinländska riksdagsledamoten Maria Tolppanen.