Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Vårdreformen de stora pojkarnas spelplan"

Från 2015
Uppdaterad 09.10.2015 16:58.
Blindtarmsoperation vid ÅUCS med kirurg Paulina Salminen, sjukskötare Eliisa Suvanto och sjukskötare Eeva Vuorio.
Bildtext Arkivbild. Blindtarmsoperation vid ÅUCS.
Bild: ÅUCS/Henry Suhonen

Det som är beklagligt är att de flesta, varken kommuninvånare eller kommunpolitiker riktigt har förstått hur genomgripande den här reformen kan bli, säger Michael Luther.

Christina Båssar, kommundirektör i Korsnäs, skriver i en kolumn för Yle Österbotten att vårdreformen kommer att ta en stor del av kommunernas arbete och ekonomi. Hon menar att reformivern accelererar i vårt samhälle, och frågar sig vart tanken om delaktighet i beslutsfattande och konsekvensanalys försvann.

Michael Luther, kommunstyrelseordförande i Korsholm och som också sitter i vårdnämnden för Korsholm, håller med Båssar om att det är en stor reform som äter mycket av kommunernas uppgifter och pengar.

- Det är bra att tala om självstyrande områden, men det blir väldigt stora områden, med stor risk för byråkratistyrning, säger Luther.

Han menar att det största problemet är att vi i dagsläget inte alls vet vad det handlar om. Vårdreformen innehåller så många olika ingredienser, som kommer att kräva mycket ny lagstiftning, och hela skattesystemet kommer att behöva läggas om.

För kommunernas del faller mer än hälften av budgeten samt två tredjedelar av uppgifterna bort.

Christina Båssar
Bildtext Christina Båssar.
Bild: Yle/Anna Ruda

Stora områden

Michael Luther undrar hur det ska gå att bestämma över så stora områden, och på så stort avstånd. Han tar ett exempel om hemvård. Hemvården i Korsholm kan i framtiden komma att styras från Seinäjoki.

- Handlar det då om närservice längre, och förstår de som bestämmer riktigt hur det skulle fungera ute i Replot, Björköby och Solf? undrar Michael Luther.

Vårdreformen engagerar inte

Christina Båssar är förvånad över att kommunstrukturer och kommungränser väckte så mycket mer debatt. Då stod många på barrikaderna, menar hon.

- Nu pratas det, i och med vårdreformen, om att ta bort hälften av innehållet, ekonomiskt och vad det gäller uppgifter, och nu är det ingen som engagerar sig, säger Båssar.

Michael Luther
Bildtext Michael Luther.
Bild: Yle/Amanda Bieber

En kaka utan recpet

Christina Båssar tycker det verkar som om vårdreformen blivit en sanning som många bara accepterat, men hon är kritisk till regeringens tillvägagångssätt.

- Det är lite som att vi tar en brödsmula och fattar beslut om den, och sen bygger vi en SOTE-kaka kring den, och vi vet inte vilka ingredienser det ska vara, och sen ska vi lägga den i en form, som vi inte vet vad den kostar, säger Båssar.

Vårdreformen är en stor reform, Christina Båssar påpekar att det var länge sedan man genomförde något av liknande storlek. Samtidigt menar hon att man också emellanåt flyttar fokus till fel saker.

Fokus kan plötsligt ligga på områdena och deras gränsdragningar, vilket inte är det viktiga här, säger Båssar.

- För gemene man är det väl en pipa snus vilket område man hör till, så länge man får vård på sitt eget modersmål och där man är van att få det, säger Båssar.

De stora pojkarnas spelplan

Michael Luther tycker att pratet om vårdreformen har blivit de stora pojkarnas spelplan.

- Man lyssnar inte på kommunen och för inte heller någon dialog, säger Luther.

I dag finns en typ av mellanförvaltning i landskapsförbunden och sjukvårdsdistrikten. Men den skulle skrotas, och en ny skulle behövas, menar Luther.

Christina Båssar tycker att den stora fördelen med dagens system är att man på lokal nivå kan ta hand om det egna.

- På den stora regionala spelplanen kommer inte våra egna kommunala beslutsfattare att sitta, där kommer det att sitta rikspolitiker, det blir en spelplan för de stora grabbarna, säger Båssar.

- Jag har svårt att se att man kan bygga upp ett effektivt och ekonomiskt ledningssystem i en sådan stor apparatur.

Christina Båssar och Michael Luther pratar om vårdreformen

Programmet är inte längre tillgängligt