Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Fansen är fotbollens tolfte spelare

Från 2015
Uppdaterad 01.06.2016 14:18.
HIFK supportrar Stadin Kingit på match i Lahtis
Bild: Yle/Patrik Skön

Supporterkulturen i Finland är inte nära på lika bra som i många andra länder, men den håller på att förbättras, åtminstone för vissa lag. Enligt HIFK:s ordförande är fansen avgörande för dem.

Tre Stadin Derby-matcher har spelats. HJK-HIFK, alla gånger slutsålt på Tölö fotbollsstadion vars publikkapacitet är 10 770. Resultatet har varje gång varit 1-1.

HIFK:s ordförande Kaarlo Kankkunen tror att HIFK inte skulle ha spelat alls lika bra utan sina fans. Han tror att fansen varit fullt avgörande för HIFK det här året.

- HIFK:s stämning är något som saknas i Finlands sportkultur, säger HIFK:s ordförande Kaarlo Kankkunen.

I serien avslutade HJK på tredje plats och HIFK sjua. Det här är första året HIFK har varit med i fotbollsligan medan HJK varit med alla år sedan serien grundades år 1990 och vunnit hela serien 27 gånger.

- De här tre Stadin Derby-matcherna har varit hela fotbollsligans 40 år gamla historias "Top 3-matcher" där det har varit bästa stämningen bland fansen, säger Kankkunen.

Enligt Tomas Timonen är Stadin Derby en unik händelse i finländsk fotboll som man inte kan missa. Tomas är själv ett stort HIFK-fan och har också själv spelat i HIFK:s juniorlag. Tomas säger att Stadin Derby varit ett fint bevis på att pengar inte avgör allt i fotbollen då Finlands bästa fotbollsklubb spelat jämt mot ett lag som för första gången är med i Veikkausliiga och inte har nära på lika mycket pengar.

Ellen Anthoni, Hoplaxskolan
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.