Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien förhandlar med Filippinerna om flyktingläger

Från 2015
Uppdaterad 09.10.2015 16:02.
Bild: EPA/JON FAULKNER

De flyktingar som Australien vägrat ta emot bor nu i flyktingläger i örikena Nauru och Papua Nya Guinea, omedvetna om hur länge de kommer att stanna i lägren. Nu bekräftar Australien att man förhandlar om att få grunda likadana läger i Filippinerna.

Australien för en mycket restriktiv migrations- och asylpolitik. Det innebär att till och med personer som officiellt anses vara i behov av asyl inte får stanna på australisk mark.

Australiens förfarande har dragit på sig mycket internationell kritik på grund av att förhållandena i lägren inte och det faktum att flyktingarna inte vet hur länge de måste stanna i lägren.

FN har också rapporterat om att det förekommit utnyttjande av barn och andra människorättskränkningar på flyktinglägren.

Australiens nya premiärminister Malcolm Turnbull har sagt att han är orolig på grund av situationen i lägren. Däremot har han inte sagt att det finns några planer för att förbättra förhållanden där.

Högsta domstolen i Australien inledde den här veckan en process med mål att utreda om det är grundlagsvidrigt att hålla människor frihetsberövade i läger på obestämd tid.

Australien nöjd med sin politik

De senaste månaderna har Australien letat efter nya platser för läger. Enligt uppgifter från australiska medier är förhandlingarna med Filippinerna i ett skede där det endast krävs att president Benigno Aquino undertecknar avtalet.

I fjol knöt Australien ett avtal om flyktingläger med Kambodja. I gengäld får Kambodja bistånd till värdet av 26 miljoner euro under de följande fyra åren. Endast fyra personer har skickats till Kambodja.

Australiens regering anser att landets politik är lyckad eftersom det inneburit att båtflyktingar inte längre kommer i land i Australien. Det senaste flyktingfartyget anlände till Australien för ett år sedan. Tidigare skedde det dagligen.

Flera hundratals människor avled under den farliga båtfärden. Oftast handlade det om drunkning, det förekom också fall där människor dött på grund av torka.

Antalet flyktingar som försökt ta sig till Australien är mindre än de som vill ta sig till Europa.

De största grupperna av asylsökande som försöker ta sig till Australien kommer från Afghanistan, Sri Lanka, Irak, Iran och Burma, därifrån den utsatta minoriteten rohingya flyr förtryck.

Yle Uutiset/ Anniina Wallius