Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mario Maker - Nintendos 30-årsjubileumspresent

Från 2015
Kontroller: Mario Maker, Nintendos 30-årsjubileumspresent - Spela upp på Arenan

Den luttrade pc-spelaren och Kontrollers plattformsexpert Björn har en fäbless för Super Mario. Men är Mario Maker verkligen för alla?

För 30 år sedan kom Super Mario Bros 1 ut, och jag var bara ett år gammal, men jag kände nog ändå på mig att det här kommer bli något riktigt bra. Efter några års av härdande spel på Nintendos 8-bitarssystem gick jag över till att spela på PC runt 10 års ålder, men Mario har alltid följt med hela livet nästan som en familjemedlem, och inte ens Super Mario Sunshine fick mig att lägga ner handkontrollen innan 100 procent var uppnått på sparfilen.

30-årsjubileum

Genom åren har det kommit otaliga Mariospel till många konsoler, så nu till det stora 30-årsjubileet var förväntningarna höga; kommer det äntligen en riktig open world uppföljare till Super Mario 64? Eller kommer det kanske en uppföljare på den lika briljanta Super Mario Galaxy serien?

Vi fick Mario Maker, och det är inte fy skam! Men med tanke på hur mjölkad Mario-franchisen börjar kännas från Nintendos sida är det inte utan en känsla av ironi att nu får vi till och med göra nivåerna själva.

Ingen singleplayerkampanj

Att betala fullpris för att få göra spelet själv ger vid första anblick en ganska sur smak i munnen. Speciellt då det inte finns någon singleplayer-kampanj, men allt är i alla fall upplåsbart i spelet utan att behöva köpa Amiibos eller DLC.

Det följer med några nivåer som mera är designförslag än något annat, men har du bara tillgång till internet finns det redan miljoner av nivåer skapade av andra spelare att spela.

Släpp lös din kreativa sida

Mario Maker är i grund och botten ett verktyg för att göra egna nivåer, och det har de lyckats bra med.

För att det inte ska kännas överväldigande så får du i början bara tillgång till några enstaka byggblock och fiender för att göra grundläggande nivåer. Det går snabbt att lära sig och det är lätt och roligt att skapa med den touchbaserade handkontrollen. Bara efter en kort stund infinner sig ett sug efter nya block och möjligheter att göra mer och mer avancerade nivåer.

Här har Mario Maker valt att bromsa din kreativitet genom att vänta med att låsa upp nya möjligheter antingen efter en tidsperiod, eller tills du placerat tillräckligt många block. Blockmetoden går att utnyttja och är du beredd att sitta och bara rita block en stund är allt upplåst efter bara en liten stund.

Många möjligheter

Precis allt från Mariospelen är inte med, men det finns innehåll nog att göra otroligt mycket.

Det går att välja mellan stilar från Super Mario Bros, Super Mario Bros 3, Super Mario World och New Super Mario Bros U, med dess medföljande olika funktioner, såsom att inte kunna plocka upp skal i Super Mario Bros, och att kunna hoppa mellan väggar i New Super Mario Bros U.

Utifrån dessa spel går det att göra vanliga gräsnivåer, grottor, undervattennivåer, spökhus, slott och luftskeppsnivåer för en stor variation.

Utöver detta finns en hel del nytt, specialsvampar som förvandlar Mario till andra karaktärer, diverse ljudeffekter och andra små saker som går att använda för att krydda sin nivå lite extra.

Användarskapade nivåer

Nivåerna har alltid varit centrala i Mariospel, då det är där allt gameplay finns. De har alltid följt en dramaturgi i berättande, svårighetsgrad och olika spelmoment. Vilket har gjort varje spel till en härlig kurva i frustration och belöning.

Här är varje nivå fristående upplevelser skapade av spelare med varierande grad hängivenhet och olika idéer över vad som utgör en bra spelupplevelse.

En del specialiserar sig på att göra extremt svåra nivåer, en del gör enklare skapelser som liknar mer originalspelen. Några nivåer ser mest ut som att någon nyst på kontrollen, och så finns det nivåerna som spelar sig själv eller spelar kända låtar med musikblock när du springer igenom dem. Roliga gimmicknivåer som det lagts väldigt mycket tid på att bygga, men utbetalningen i spelglädje förminskas efter att nyhetens behag lagt sig.

Det finns guldkorn om du kan hitta dem

Bland alla nivåer av tveksam kvalitet finns det absolut mängder av skatter att finna, problemet är bara att det kan vara väldigt svårt att hitta dem. I Mario Maker finns det ett medföljande verktyg för att hitta nivåer; det går att sortera enligt ”featured”, vilket är nivåer som verkar hålla på att bli populära enligt något system. Det är dock svårt att veta exakt varför nivåerna ligger på listan.

Sen går det att sortera enligt mest antal stjärnor som spelare har delat ut till nivåer de spelat.

Det är ett system som snabbt blir väldigt odynamiskt då de nivåer som hamnar på topplistan börjar öka ännu fortare i stjärnor och blir kvar där väldigt länge.

Till sist går det att sortera efter skapare, men lite samma problem stannar där då de mest populära legat på topplistan så pass länge att det är svårt för nya skapare att ta sig upp.

De bästa nivåerna hittar du på andra håll

Törstar du efter riktigt bra nivåer så finns det att hitta, det är bara att söka lite på internet. Det finns många forum och hemsidor som listar intressanta och bra nivåer som går att spela bara du knappar in dess kod manuellt. Detta indikerar att Mario Maker har misslyckats i något av det mest vitala, att kunna sätta sig och spela ett knippe bra nivåer utan krångel. Det finns möjlighet att Nintendo ändrar systemet genom patchning och DLC i framtiden, men just nu är det ett suboptimalt system.

Tyvärr inte för alla

Mario Maker är bra, men det är nog inte för alla. Vilket är synd både med tanke på jubileet och priset. Försäkra dig om att konceptet verkligen är för dig innan köp. Redan efter några dagar minskade mitt spelande mer och mer. Att göra bra nivåer tar tid och planering.

Efter många timmars slit är det visserligen väldigt belönande att ge kontrollen till en vän eller sambo och se hur sin nivå spelas, men det är en kort minut. Ibland tittar jag in för att se om någon av mina vänner har gjort någon ny nivå, men det verkar som att de flesta slutar skapa efter att ha gjort några stycken. Ibland får jag en notifikation att någon gillat någon av mina egna alster. Då tänker jag att jag ska göra en ny nivå. Snart. Jag lovar. Jag ska bara spela ut det här andra spelet först...