Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finskt glas återvinns i Storbritannien

Från 2015
Uppdaterad 19.10.2015 14:12.
Glas från glasinsamlingen skeppas till Storbritannien - Spela upp på Arenan

I Finland finns ingen fabrik som gör glasburkar och -flaskor och därför kommer det glaset att skickas till Storbritannien.

- Nu sker en ändring i insamlingen av förpackningar. En producentansvarsorganisation har bildats som tar hand om förpackningar, säger informationschef Nina Lindman vid avfallsbolaget Stormossen.

Stormossens informationschef Nina Lindman håller i krossat glas. Hon står brevid högar av krossat glas som ska bli jordfyllnad och grund för ett område för kompostjord vid Stormossen.
Bildtext Informationschef Nina Lindman på Stormossen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Producentansvarsorganisationen heter Finlands förpackningsåtervinning, Rinki.

Uppmaning: sortera bättre!

Rinki har redan börjat ta emot en del glasburkar och -flaskor. Men det är inget som de kunnat skicka direkt vidare till fabriken i Storbritannien.

- Det är samma problem som vi haft länge att det inte läggs rätt sorts glas i glasinsamlingen. Det ska vara burkar och flaskor, alltså förpackningar och inget annat, säger Lindman.

Det betyder att glas som finns i till exempel dricksglas och kaffekannor inte ska sättas i tunnan för glasinsamling.

Glasburkarna och -flaskorna ska sköljas ur med kallt vatten men de behöver inte tvättas så noga som i diskmaskinen. Etiketter får sitta kvar och så kallade kragar som kommer av korkar.

Korkarna och locken får inte sitta kvar. Är de av metall slängs de i tunnan för metall.

Är det inte rätt sorterat kan Rinki inte skicka glaset till den brittiska fabriken.

Rinki tar över

Rinki har tagit över omkring 1 8000 återvinningsstationer eller så kallade ekopunkter runt om i landet.

För avfallsbolaget Stormossen i Vasaregionen innebär det att Rinki tagit över 59 av deras 130 ekopunkter. Det som kommer till de ekopunkter som Stormossen fortfarande har hand om kommer ändå att skickas vidare till Rinki.

- De behövde en viss mängd stationer och ville gärna ha stationer dit det kommer mycket grejer och där det bor mycket folk, säger Lindman.

Lindman säger att det är viktigt för Stormossen att ekopunkter finns kvar på glesbygden och därför kommer de att fortsätta sköta om dem.

Från jordfyllnad till återvinning

För tillfället ligger 1 200 ton krossat glas i högar vid Stormossen. De ska bli jordfyllnad för ett lagrings- och behandlingsfält.

Glashögar av krossat glas som ska bli grund för ett område för kompostjord vid Stormossen.
Bildtext Högarna av krossat glas vid Stormossen ska bli jordfyllnad.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

- Vi har uppfattat att det är ett bra sätt att ta hand om glas. Personligen upplever jag att det är miljövänlig eftersom glas ursprungligen är gjort av sand och det är inget som urlakas ur glas till naturen, säger Lindman.

Hon påpekar också att de på det här sättet slipper transporter för att få bort glaset från Stormossen.

- Transporter är inte miljövänliga.

Högarna med glas är resultatet av två års insamling från ekopunkterna. Men nu är det alltså stopp för att kunna använda glaset som jordfyllnad.

- I Finland har vi lagstiftning som säger att förpackningsglas ska återvinnas som material. Att återvinna glasburkar är materialåtervinning och den här mängden behöver bli större.